Blog
2   8

Bare sørg for at alle overlever!

Abonner på nyt om Folkeskolens billedkunstrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det er dét, som jeg egentlig allerhelst vil skrive i vikarplanen. 4 råd vi kan give en vikar og en ny lærer.

Alle ved det, og alle siger det: "det er nemmere at komme syg på arbejde, end at skrive en vikarplan". Især fordi det tit hænder, at vikarplanen alligevel ikke bliver læst eller eleverne opfører sig så vanvittigt, så vikaren ikke kan gennemføre det man har planlagt til dem. I stedet for den detaljeret vejledning, som hverken må være for kort eller for lang, for grundig eller for overfladisk, så har jeg i virkeligheden bare lyst til at skrive: sørg for at alle kommer derfra i god behold. 

Hvis jeg skulle være helt ærlig så skrev jeg :

1. Følg planen så godt du kan, og sørg for at gennemføre bare lidt af det faglige indhold. Hvis bare du formår at gennemføre 1/2 af det planlagte, så skal jeg nok følge op på det, når jeg kommer tilbage.

Jeg har selv stået som vikar, før jeg blev uddannet, og der er en grund til at uddannelse og erfaring er relevant som lærer. Det er stadig vanvittigt svært som fast lærer, det bliver nok aldrig "nemt", men man mister nemt sin autoritet, hvis eleverne først kan lokke en til at lave andet end det der var planen. Ræk dem din lillefinger.... 

Artiklen fortsætter under banneret

2. Vær er godt forbillede. Lad vær med at sæt den nyeste gyser på smartboardet. Lad vær med at tage fjollede billeder sammen med børnene og læg dem heller ikke på insta/Facebook efterfølgende, uden forældretilladelse, og lad for guds skyld vær med at bande foran børnene. For du kan være sikker på, at enhver lille fejl bliver reporteret derhjemme, med en storm af beskeder på forældreintra som følge. Eleverne vil ikke opfatte dig som en voksen/lærer, men som en smart-i-en-fart-vikar, som vil have meget svært ved at genvinde autoriteten. Respektfuld relation er alt! Og processen slutter aldrig. 

3. Hvis det er for godt til at være sandt, så er det fordi det ér for godt til at være sandt. 

"Vi plejer at må gå i REMA i pausen", "Vores klasselærer giver os altid lov til at bruge vores telefoner i pauserne" og "Vi får altid fri 10 min. før, når vi er færdige med det vi skulle lave".

Børn kan lynhurtigt lugte nyt blod. Går den så går den, og både du og jeg får lov til at tage skraldet. Dig, som får det endnu sværere næste gang du skal have klassen, og mig som skal rydde op i forældrehenvendelser, skrive til forældre og genopfriske skoleregler for eleverne igen IGEN. 

4. Sørg for at alle kommer derfra i ét stykke. Folkeskolen er inklusionens land, og det hele kan gå galt, hvis man involverer sig og det mindste kan gå galt, hvis man ikke involverer sig. Det er svært at forudsige udfaldet af konflikter, slåskampe og magtkampe, så vælg dine kampe og pas på dig selv og børnene. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
299 andre er allerede tilmeldt

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.204 andre er allerede tilmeldt