Friskole-annonce møder heftig kritik

Vrede folkeskolelærere kritiserer friskolerne for i en annonce at fremhæve egne fortræffeligheder på bekostning af folkeskolen. En debattør kalder annoncen for "en krigserklæring mod folkeskolen", og DLF afviser faktuelle påstande i annoncen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En annonce fra landets friskoler har sat sindene i kog blandt en række folkeskolelærere, og i Danmarks Lærerforening har valgkampsannoncen fået konsulenterne til at regne Friskoleforeningens påstande igennem.

Folkeskolelærerne harcelerer især over, at friskolernes annonce - i deres øjne - noget usædvanligt fremhæver de økonomiske fordele ved friskolerne på bekostning af folkeskolen.

Mens politikerne i valgkampen blandt andet diskuterede Socialdemokraternes plan om at mindske tilskuddet til privat- og friskoler, indrykkede Dansk Friskoleforening annoncen med overskriften "Friskoler er alternativer til folkeskole - udført for færre penge!"

Ordlyden provokerede blandt andre Jarl Falk Sabroe, der ud over at være blogger på folkeskolen.dk også er socialdemokratisk byrådsmedlem i Holbæk og afdelingsleder på en lille folkeskole.

Over stregen

"Jeg synes, at annoncen går over stregen. Når man lige skimmer den, så får man jo det indtryk, at man bare skal sende sine børn i privatskole, for så sparer man også samfundet for nogle penge. Jeg synes, det er meget forkert", siger Jarl Falk Sabroe til folkeskolen.dk

"Jeg har ikke noget imod privatskoler som et pædagogisk alternativ, men problemet i dag er jo, at mange vælger privatskolerne, fordi folkeskolen er for dårlig. Og så er det jo virkelig frustrerende at se, at privatskolerne i annoncen slår sig op på, at de er et både billigere og bedre alternativ. Det er ikke okay - for folkeskolen varetager jo rigtig mange opgaver, som friskolerne ikke gør", siger Jarl Falk Sabroe.

Han skrev for et par dage siden en blog på folkeskolen.dk om de tanker, som annoncen satte i gang hos ham, og i kommentarsporet giver andre lærere ham ret:

"Det er en fuldstændig uhørt annonce. Det er simpelt hen en svinestreg at opføre udgifterne på den måde - uden at redegøre for udgifterne til specialklasser", skriver fx Thora Hvidtfeldt Rasmussen, mens Niels Chr. Sauer opfatter annoncen som "en krigserklæring mod folkeskolen".

Er friskoler et alternativ til folkeskoler - udført for færre penge? 

Også i DLF har man bemærket friskolernes annonce, men lærerformand Anders Bondo Christensen ønsker ikke at kommentere sagen.

DFL: Faktuelt forkert

Det står dog klart, at DLF har kigget på friskolernes påstand om, at de sikrer det danske samfund en besparelse på tre milliarder kroner. Og det er faktuelt forkert, påpeges det. For friskolerne ser kun på, at det i gennemsnit koster kommunerne 29.628 kr. mindre pr. elev, der går i privatskole i stedet for folkeskole. På den måde kommer de frem til en årlig besparelse på tre mia. kr., men dette regnestykke mangler den statslige udgift til elever i privatskoler, som udgør ca. 1,7 mia. kr., mener DLF.

Fra sekretariatet påpeges det også, at friskolernes regnestykke forudsætter, at alle elever er lige resursekrævende.

Men det er ikke korrekt, mener Danmarks Lærerforening. Tværtimod er der dokumentation for, at privatskoler slet ikke løfter det ansvar for særligt udfordrede og omkostningskrævende børn, som folkeskolen gør. Friskolernes regnestykke kan derfor ikke bruges som belæg for, at privatskoler giver en besparelse for samfundet set i forhold til folkeskoler, påpeger Lærerforeningen.

Annoncen var tænkt lige modsat

Formanden for Dansk Friskoleforening, Peter Bendix Pedersen, er ked af den modtagelse, som annoncen får nogle steder blandt folkeskolelærere.

"Det er jeg godt nok ked af. For det var da præcist tænkt modsat. Men i et helt år har vi måtte høre på, at S ville skære ned på vores tilskud. Det vil få katastrofale følger for mange af vores skoler. Derfor var vi nødt til at svare ved at gå ud i den her tal-debat. Men det er jo et politisk budskab, vi gerne vil sende til politikerne. Vores ønske er at pege på, at det koster penge at lave skole, uanset skoletype - og vi gør det så lidt billigere", forklarer Peter Bendix Pedersen i en telefon fra Folkemødet på Bornholm.

Forelagt DLF's indvendinger mod tallene i annoncen siger friskolernes formand, at alle tal ER regnet med.

"Tallene har vi bl.a. fra ministeriet. Andre har spurgt til det samme, så vi har tjekket - og den er altså god nok", siger han.

Annoncen, som har været bragt i flere landsdækkende medier - interviewet med Peter Bendix fortsætter under annoncen:

Peter Bendix Pedersen understreger, at bagtanken har været at rejse debatten om, "hvad det koster at drive skole".

"Men jeg er altså ikke ude på at suge penge ud af folkeskolen, tværtimod. Måske har folkeskolen brug for flere penge - og så skal de have flere penge. Og faktisk så tror jeg, at vi er på samme bølgelængde her", siger Peter Bendix Pedersen.