Blog
1   11

Tilpas med Tysk: Nu med dansk Hygge og på Bornholm

Abonner på nyt om Tyskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det danske og tyske sprog har meget tilfælles. Vi har fælles ord fra fælles fortid, vi har lånt fra hinanden. Senest er Hygge og hyggelig blevet optaget i det tyske ordforråd. Overrask dig selv og hør, hvor god du egentlig er til tysk og mød Tysklærerforeningen for Grundskolen på Folkemødet i år

Det danske og tyske sprogfællesskab har rødder måske helt tilbage til romertiden. Her hører vi om cimbrernes og teutonernes til tider fælles ”udflugt” til diverse romerske provinser. Omkring år 1000 kunne man tale forståeligt med hinanden fra Island i nord til Donau i syd. Siden kom nedertysk og de nordiske sprog tæt på hinanden. Endnu i dag er i hvert fald 40 % af danske og tyske ord identiske eller næsten enslydende og langt flere ord er konstrueret efter samme læst: Tilpas er zupas og tilstand er Zustand, ja endda ordet til-intet-gøre kan genfindes som zu-nichte-machen på tysk. Senest er Hygge og hyggelig blevet optaget i det tyske ordforråd. Her i Danmark havde vi jo for længst lånt det tilsvarende tyske gemytlig.

Mød TLFG på Bornholm og få en gemytlig hyggesnak. Auf deunisch oder dätsch.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
996 andre er allerede tilmeldt