Skriftlige prøver
0   20

Hvad kan vi lære af den skriftlige prøve i år?

9.-klasserne kunne i år vælge at skrive en kampagnetekst til en folder om skrald, en novelle og et følgebrev om en animationsfilm, et essay til et horrormagasin eller et blogindlæg til »Mads og Monopolet« til årets skriftlige danskeksamen. Folkeskolen giver input til næste års undervisning.

Forsker: Drop fokus på genrer og noveller

Ph.d. Bodil Nielsen har fulgt danskprøverne gennem 20 år. Hun ser tre tendenser: 1) Eleverne skal i stigende grad skrive ind i en konkret situation med en målgruppe. 2) Fiktionen har fået en mindre plads. 3) Kommunikationssituationen er vigtigere end genren. Alle tre ser hun som positive tendenser, fordi de minder mere om det, eleverne skal bruge senere i livet. Hendes råd til lærerne er:

- Undervis fortsat i fiktive tekster i forbindelse med fortolkning, men forvent ikke, at de fylder til skriftlig eksamen, og forbered eleverne på, at en novelle ikke er »det nemme valg«, fordi det faktisk kræver utrolig meget at skrive en god novelle.

- Drop det store fokus på genrer, som er ved at glide i baggrunden i prøverne. Fokusér i stedet på disse spørgsmål: I hvilken rolle skriver jeg, hvad er min hensigt, hvad antager jeg om målgruppen, hvad er det for en situation, teksten skal læses i, og hvad indebærer de fire punkter for teksten?

Lærer: Lad nu eleverne tro på, at de kan

Artiklen fortsætter under banneret

Dansklærer Lisbeth Sonne synes ikke, at årets skriftlige prøve gav eleverne mange chancer for at vise, hvad de kunne. Akademikernes børn klarer sig altid, men så længe prøveoplæggene indeholder så mange kryptiske underforståetheder, har tosprogede børn og børn med svagere baggrund meget svært ved at klare sig. Hun arbejder selv på en skole med mange tosprogede, og her arbejder de konstant med at udvikle børnenes sprogforståelse. Hendes råd til andre lærere er:

- Spørg ind til, om eleverne kan gennemskue sprogbrugen i tidligere oplæg. Vi fandt for eksempel ved et tilfælde ud af, at flere af vores elever ikke vidste, hvad »rækker« betød - så er det svært at finde det rigtige svar i en tabel.

- Forbered eleverne på, at de kan blive testet i noget helt andet end det, de er blevet undervist i. Jeg oplever, at opgaverne hvert år er tvistet lidt i forhold til det, vi har fået at vide, vi skulle undervise i. Som om at hver gang ministeriet får en ny tanke, så kommer den først til udtryk i prøven, og siden kommer den til os lærere.

Formand for opgavekommission: Fin fordeling mellem de fire opgaver

Dansklærerne har på de sociale medier kritiseret opgaven med novelle og følgebrev voldsomt for at være helt uforståelig. Formand for opgavekommissionen Hanne Beermann fortæller, at elevernes besvarelser har fordelt sig meget ligeligt, og de har fint forstået opgaven med følgebrevet.

- Novellen er på retur, men der vil stadig ofte være fiktive tekster.

- Eleverne skal ikke forberede sig på en bestemt genre, men på at skrive fortællende, informerende, reflekterende eller argumenterende.

- Vi lytter i den grad til debatten om prøverne, og det er på ingen måde vores intention at vildlede eleverne. Intentionen er at følge Fælles Mål og give alle elever mulighed for at vise deres ypperste.

 

Danskrådgiver: Mine elever var godt tilfredse

Folkeskolen.dk/dansk

Det faglige netværk om danskundervisning er for alle, der underviser eller interesserer sig for faget. I netværket får du ny faglig viden og inspiration til undervisningen. Du kan også dele erfaringer og holdninger til faget med de 17.322, der allerede er tilmeldt netværket.

Mange lærere var frustrerede over manglen på journalistiske tekster og fremmede opgavetyper. Men Folkeskolens danskrådgiver Trine Hemmer-Hansen melder, at hendes elever - og hendes kolleger - fandt opgaverne brede, interessante, tydelige og rigtig fine.

- Husk, at eleverne kan google sig frem til ting, som de ikke ved, så alt behøver ikke at være kendt for dem, og det er ikke så slemt, hvis de møder genrer, som de ikke har mødt før. Opgaveformuleringerne guider eleverne den rette vej.

- Trækker man det lidt op i niveau, så gav også dette års opgaver rig mulighed for at være kreativ, undersøgende, indadsøgende, diskuterende. Og overordnet set var der både to klassiske opgaver og to nye.

Censor: Tæt på elevernes skriverjeg

Anette Vestergaard Søberg, som er pædagogisk konsulent i dansk på Center for Undervisningsmidler på professionshøjskolen UCL og beskikket censor, mener, at det er vigtigt, at opgaverne giver plads til, at alle typer elever kan blive inspireret og kan demonstrere deres fremstillingskompetencer. I år ligger alle emner tæt op ad elevernes interesseverden, og samtidig er afsenderrollerne forholdsvis tæt på elevernes eget skriverjeg. Det ser hun som styrker. Hendes råd til lærerne er:

- Skriv mange korte og gerne autentiske tekster med eleverne, og giv dem i den sammenhæng præcise skriveordrer, så de er vant til at afkode den kommunikationssituation, som de skal skrive ind i til prøven, og som de også har brug for at kunne afkode i virkelighedens verden som en grundlæggende kulturfærdighed.

- Læg vægt på formativ feedback - masser af respons undervejs - mindre vurdering til slut. Og vær i både feedback og undervisning meget eksplicit i forklaringer på både makro- og mikroniveau. Det vil sige, at eleverne skal høre, hvad du som lærer og de andre elever tænker, når de træffer skrivevalg både i de store kompositionslinjer og i de små ord- og sætningsvalg.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.504 andre er allerede tilmeldt