Blog
0   7

Engelsk skal de nok få lært.

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Forleden lyttede jeg til det udmærkede program “Klog på Sprog” på radioens P1, hvor sprogkyndige mennesker bl.a. talte om det katastrofale fald i sproginteressen hos danske elever.

De 3 sprogkyndige gæster i programmet var tysk - og franskkyndige og hæftede sig selvfølgelig ved det tab det er for vores unge mennesker, ikke at kunne eller ville vælge sprog til. Der bliver ikke uddannet nok sproglærere på alle niveauer og sprogfagene bløder. Det er en kendsgerning og det skal der gøres noget ved. Jeg har i en tidligere blog skrevet om netop det, https://www.folkeskolen.dk/685012/er-det-for-sent så her vil jeg nævne et par ting, der blev sagt i programmet og som jeg  synes bør prøves.

Tysk og fransk i 1. klasse

Den ene ting, der blev nævnt var ikke at starte med engelsk i 1. klasse men derimod med norsk/svensk i stedet for. På den måde er der mulighed for at vække de meget unge elevers interesse for andre sprog og her er to sprog, der ligner vores eget og giver mulighed for sammenligninger og at se/høre forskelle. Jeg vil gå skridtet videre og ønske mig, at eleverne starter med tysk eller fransk i 1. klasse af samme grund. Engelsk skal de nok få lært.

Mildt pres

Artiklen fortsætter under banneret

Den anden ting, der blev nævnt var den faldende interesse for sprog på gymnasiet, hvor kun ca. 6% bliver studenter med 2 fremmedsprog, udover engelsk, i bagagen. Hvad med at gøre både 2. og 3. fremmedsprog obligatorisk? Altså mere pisk end gulerod? Man kunne også kalde det “et mildt pres” at have et krav om 3 fremmedsprog i gymnasiet. Men uanset hvad man vil kalde det så er det vigtigt at holde fast i en sproglig diversitet, så ikke andre sprog end engelsk forsvinder helt ud af bevidstheden. Måske en opgave for den nye undervisningsminister at tage fat på?

Lyt til "Klog på Sprog" her; https://www.dr.dk/radio/p1/klog-pa-sprog/klog-pa-sprog-2019-06-07


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
847 andre er allerede tilmeldt