Ordblind/læsesvag
0   681

Unge ordblinde skal kunne låne lydbøger til mobiltelefonen

Det skal være endnu lettere for unge med læsevanskeligheder at låne lydbøger på biblioteket. Nationalbiblioteket for mennesker med læsevanskeligheder, Nota, er i gang med at gøre det muligt at streame lydbøger direkte på mobiltelefonen.

Nota låner lydbøger ud til alle, der har svært ved at læse en trykt bog. I efteråret dokumenterede Nota, at lydbøger har en positiv effekt på dårligt læsende elevers præstation og trivsel i folkeskolen.

Flere end halvdelen af alle speciallærere i folkeskolen angiver samtidig, at de anvender lydbøger som en fast del af undervisningen. De peger på, at lydbøger kan være vejen til inklusion i det sociale fællesskab, blandt andet fordi eleverne er i stand til at få en læseoplevelse og diskutere en tekst, der er alderssvarende.

Det skal være nemt at lytte til bøger

Nota vil gerne udbrede kendskabet til sine materialer og har fået 700.000 kroner fra Styrelsen for Bibliotek og Medier til et projekt med titlen "Digital viden til unge ordblinde".

Artiklen fortsætter under banneret

Projektet skal gøre skolegangen og dagligdagen lettere for unge ordblinde ved at udvikle en webbaseret applikation til smartphones og tablets-computere, så brugerne kan streame Notas lydbøger direkte på telefonen.

"Nota og vores netbibliotek E17 skal være til stede på de platforme, hvor de unge brugere er, så vi kan støtte flere børn og unge med læsevanskeligheder ved hjælp af hybride lydbøger og andre materialer", siger projektleder Simon Moe i Notas nyhedsbrev.

Sammen med folkebiblioteker, speciallærere, forskere og eksterne konsulenter vil Nota udvikle en applikation, der er brugbar og tiltalende for unge. Samtidig skal bibliotekets udvalg af materialer til unge øges.

"Vi tror på, at en mobilafspiller bliver den foretrukne måde at høre lydbøger på i løbet af få år. Målet er derfor, at man skal kunne afspille vores lydbøger med fuld tekst fra en nyere smartphone. Det skal være nemt, så brugere integrerer det i praksis", konstaterer Simon Moe.

Kampagne skal sikre, at speciallærere kender Nota

For at få fat i endnu flere folkeskoleelever vil Nota som et led i projektet tage fat i speciallærerne. Blandt andet skal en kampagne sikre, at alle speciallærere kender til Nota og er meldt ind, så de nemt og hurtigt kan hjælpe deres elever med at finde lydbøger og andre alternative medier.

Nota vil også styrke sit samarbejde med folkebibliotekerne, så de i højere grad kender Notas overbygningsfunktion og på den mulighed får mulighed for at give dårlige læsere en bedre service.

Projekt "Digital viden til unge ordblinde" er stadig i sin indledende fase og forventes afsluttet om et års tid.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.521 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
727 andre er allerede tilmeldt

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.045 andre er allerede tilmeldt