Anmeldelse Pædagogik
0   134

Uren pædagogik

Uren pædagogik

Fakta


Titel
Uren pædagogik

ISBN
9788779558151

Pris
269 kroner

Sider
205 sider

Type
Bog

Forlag
Forlaget Klim

Nu ser det endelig ud til, at vi får et sammenhængende og grundigt kritisk standpunkt i forhold til de senere års lidt for lette udsagn om pædagogiske koncepter, der på den ene eller anden måde har skullet redde skolens lærere eller elever.

Artiklen fortsætter under banneret

Kritikken formuleres gennem begrebet "uren pædagogik", et begreb, der skal skabe distance til de "rene" pædagogiske koncepter, der markedsføres - Classroom Management, Cooperative Learning med flere. "Uren pædagogik" tager som udgangspunkt den sammenhæng, en pædagogisk praksis altid udføres i, alvorligt. Bogen tilkender både den faglige sammenhæng og de lærere, der skal gennemføre praksis, en vigtig rolle. Det er altså ikke det samme at arbejde med Classroom Management i faget dansk og i faget matematik. Det er formodentlig også forskelligt at gennemføre Classroom Management i Hørsholm og i Hirtshals.

Alle bogens artikler kan anbefales, selvom de ikke alle er lige letlæste. Bogens kerne udgøres af artiklen "Til forsvar for en uren pædagogik". En grundig introduktion til begrebet og den forståelse af pædagogik, bogens forfattere kritiserer. Bogens tre redaktører bidrager med hver en artikel. Lene Tanggaard skriver om Howard Gardner som uren pædagog. Det er en artikel, der bør kunne inspirere alle lærere, der selv har læst og praktiseret Gardner i skolen - mange af dem tog nemlig fejl, da de lavede MI-pædagogik og kropskloge børn! Svend Brinkmann skriver, som han tidligere har gjort det i andre sammenhænge, om John Dewey og hans erfaringsbegreb som uren pædagogik - han er en Dewey-fortolker og formidler af format. Thomas Aastrup Rømer skriver lidt indviklet om den danske pædagogiks forfald.

Fremhæves skal også Gerda Krafts artikel, hvori hun diskuterer "gamle" begreber som den skjulte læreplan og medlæring som dele af uren pædagogik, og hvor hun gennem sin anvendelse af Erling Lars Dales forestillinger om kompetenceniveauer måske kan minde flere læsere om, at også gamle bøger kan genlæses med udbytte.

Bogen indeholder flere gode bidrag end de nævnte, blot er der ikke mere plads i denne anmeldelse. Får bogen mange læsere? Forhåbentlig - de, der får den læst, vil blive klogere og vil få et absolut brugbart begreb med på deres videre færd i deres pædagogiske praksis.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ