Debat
0   166

Forældre og lektier

Jeg har med glæde læst de sidste ugers læserbreve fra to lærere om lektier. Til orientering kan jeg sige, at jeg er en forælder, der sidder i en skolebestyrelse og derfor får tilsendt Folkeskolen. Det er ikke tit, jeg synes, at der er noget, som jeg burde reagere på, men her er der da endelig noget.

I læserbrevene bliver der sagt, at forældre mener, at lektier er 'indbegrebet af at gå i skole', og 'det gav et gib i nogle af forældrene', når de hører, at nogen som Hugo Friche Madsen og Dan Sterup ikke vil give lektier for.

Artiklen fortsætter under banneret

Lad mig som forælder sige: hurra for jer to, og jeg håber, at der er mange flere som jer. Lektier hører også i mine øjne ikke hjemme nogen steder, jeg har altid ment, at lektier det gav man først til børnene, når de havde lært selv at arbejde med stoffet, i gymnasiet måske, men ikke i folkeskolen. Lærerne skal ikke glemme, at de sidder på skolen for at undervise vores børn. Forældrene er ikke ansat, de har ikke en uddannelse til at undervise børnene i ting, de kan ikke. Lektier kan være ikke alene en plage for både børn og forældre, de kan også være en umulighed. Og hvad tror lærerne, de opnår ved at give et barn, der ikke kan nå at lave noget i skolen, en opgave for til derhjemme? De fleste børn med problemer, som kunne tænkes ikke at kunne nå at lave alt i skoletiden, har forældre, der heller ikke kan hjælpe med disse lektier. Og hvorfor skulle disse børn plages med dårlig samvittighed, når de ikke kan lave de ting? For at tilfredsstille enkelte forældres krav om lektier? For at nogle lærere kan få deres egen dårlige samvittighed dækket over ikke at kunne nå at lære alle børn det hele?

Når børn går i skole mange timer hver dag, så må det være nok. De skal ikke også i skole derhjemme. Forældrene skal ikke tvinges til at være bøhmand. 'Har du lavet dine lektier?' er en sætning, som jeg aldrig har stillet mine børn, mens de gik i skolen. Jeg lærer dem en ting, og skolen lærer dem noget andet. Jeg vil gerne vide, hvad de laver i skolen, så jeg kan supplere, men jeg vil ikke gøre lærernes arbejde for dem, så kunne jeg lige så godt holde dem hjemme hos mig selv!

Jeg har set forældre 'tærske' med deres børn for at de få dem til at lave deres lektier, og det er ikke en situation, jeg kunne tænke mig selv at være i. Så bare så I ved det, der findes forældre, som ikke ønsker lektier! Som kan se, at børnene nok skal lære det, de kan, ved at have en god lærer, som hjælper dem.

Jantina Pedersen

formand for skolebestyrelsen

for Selde Skole


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ