Debat
0   200

Folkeskolens sag

Peter Hindsgaul slår til lyd for indførelse af brugerbetaling til lejrskoler i 'Bagsmækken' i Folkeskolen nummer 4. Han foreslår et system med indbetalinger fra hjemmene over skoleforvaltningen, der via de sociale myndigheder kompenserer over for økonomisk svage familier, uden at nogen får det at vide.

Artiklen fortsætter under banneret

Hindsgauls forslag er direkte lovstridigt, ikke blot i forhold til folkeskolelovens paragraf 50, stykke 6, men også i forhold til Grundlovens paragraf 76. Socialmyndigheder, der har fået henvendelser fra forældre, som blev udsat for ulovlige betalingskrav fra skolens side, har afvist at betale med henvisning til, at loven fastslår, at folkeskolen er gratis. Hindsgauls forslag ville desuden være et skridt ind på den glidebane, der forvandler folkeskolen fra at være en kulturinstitution til at være et serviceorgan. Stærke politiske kræfter til højre for midten så hellere end gerne en sådan udvikling, og de vil elske Hindsgauls udmelding.

Peter Hindsgaul vedgår i sit indlæg, at han ikke rigtig ved, hvad det kan føre til. Det skal jeg sige ham. Klientgørelse af økonomisk svage hjem i folkeskolen. Konflikter mellem vrangvillige forældre og skolen. Marginalisering af børn fra sådanne hjem. Udbredelse af brugerbetaling til andre områder i skolen, herunder (med nogle eksempler hentet fra virkelighedens verden): Diverse aktiviteter i 10. skoleår, almindelige ekskursioner på alle klassetrin, materialer til praktisk-musiske fag, transport til praktiksteder, almindelige skolebøger til erstatning af fotokopier, entré til svømmeundervisning i offentlige svømmehaller.

Jeg håber ikke, at Hindsgauls forslag finder støtte i den danske lærerstand, og minder om, at Danmarks Lærerforenings kongres enstemmigt har vedtaget, at brugerbetaling ingen plads har i den danske folkeskole. Princippet om den gratis undervisning må være hjerteblod for enhver, der ønsker at kæmpe folkeskolens sag.

Niels Christian Sauer

medlem af DLF's hovedstyrelse


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Vind et hotelophold

5500_hotel _sixtus _middelfart _2017

Nu er sommeren rigtig tæt på, og det er derfor blevet finaletid i Folkeskolens sommerkonkurrence. Du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller inkl. middag og vin til en værdi af 7.500 kr. Deltag ved at følge linket: 

 Tricks