Debat

En opfordring til oplysning om efterløn

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kære Anders Bondo. Jeg vil hermed opfordre dig til at oplyse dine og alle øvrige medlemmer i FTF-A om de voldsomme konsekvenser, efterlønsreformen vil få for det enkelte medlem, hvis den vedtages. Det skal ske før folketingsvalget, for efter kan det være for sent. Jeg skal hermed henvise til en artikel i Politiken fra den forløbne uge med titlen »Pension tager efterløn fra lærere og sygeplejersker«, hvori det påvises, at en lærer vil miste 416.000 kroner, en pædagog 375.000 kroner og en sygeplejerske knap 378.000 kroner samt blive tunget til at arbejde betydeligt flere år end i dag, før han/hun kan opnå efterløn/folkepension. Chokerende tal og oplysninger, som jeg er sikker på, at rigtig mange af FTF-A's medlemmer ikke er vidende om. En forudsætning for at kunne tage stilling til, hvor man ønsker at sætte sit kryds på valgdagen, er oplysning og viden om konsekvenserne af ens kryds, og det kan en oplysningskampagne fra DLF råde bod på - jo før, jo bedre.

Det er ganske enkelt et uhæderligt indgreb fra politikernes side, hvis efterlønsreformen bliver vedtaget. Tusinder af offentligt ansatte har som undertegnede gennem de sidste 30 år stolet på politikerne, loyalt passet vores arbejde, tilpasset os de stigende krav i et mere kompliceret arbejdsliv i forventning om, at man ville blive anstændigt behandlet, når man nåede pensions- og efterlønsalderen. Så derfor, Anders Bondo, hjælp dine medlemmer til, at dette fortsat vil være vores virkelighed - også efter valget.

Svar

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Kære Lene Kokholm. Foreningens næstformand Stig Andersen har udtalt sig om efterlønsudspillet i blandt andet Radioavisen, folkeskolen.dk, foreningens hjemmeside og dlf/a's hjemmeside. Ligesom »Dlf mener« i sidste uge er en kommentar til efterlønsforliget

Jeg er selv i Ekstra Bladet citeret for, at forslaget reelt betyder en afskaffelse af efterlønnen. Det fremgår da også, at forslaget vil medføre en besparelse, der er opgjort til det samme beløb, som hvis efterlønnen var afskaffet. Det ville have været langt mere reelt, hvis politikerne stod ved, at efterlønnen i realiteten afskaffes.

Det er ikke muligt at give et standardsvar på, hvad konsekvensen af forliget bliver for den enkelte, da det afhænger af, hvor meget vedkommende får udbetalt i pension, og af personens alder ved overgangen til efterløn.

Beregningerne viser, at de nye regler betyder, at mange lærere vil miste omkring 300.000 i forhold til de nugældende regler. Efter ganske få år vil beløbet være endnu højere, da vi jo ad flere omgange har forbedret pensionen, hvilket på sigt betyder højere pension. Det bliver vi så straffet for nu på efterlønnen.

Da velfærdsforliget blev vedtaget, lovede politikerne, at nu kendte danskerne deres fremtidige vilkår på pensions- og efterlønsområdet. For rigtig mange af DLF's medlemmer vil dette løfte blive gjort til skamme, hvis forliget om senere tilbagetrækning bliver en realitet.

Anders Bondo Christensen, formand for DLF