Ledige job halveret på to år

I 2008 kunne lærere i gennemsnit vælge mellem 261 job om dagen på jobnet.dk, hvor alle ledige stillinger i det offentlige skal annonceres. Sidste år var tallet faldet til 102.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der tegner sig et dystert billede for fyrede, arbejdsløse og nyuddannede lærere, der er på udkig efter arbejde. På blot to år er der sket langt over en halvering i antallet af stillingsopslag i folkeskolen på jobnet.dk, hvor alle ledige job i det offentlige skal annonceres. Det viser en særkørsel, Arbejdsmarkedsstyrelsen har gennemført for Folkeskolen.

»Opgørelsen bekræfter, at det er meget svært for lærere at få job i øjeblikket. Samtidig med at der bliver færre job at søge, stiger antallet af ledige lærere på grund af stillingsnedlæggelser i kommunerne«, siger Stig Andersen, formand for Lærernes A-kasse.

Mens der i 2008 hver dag i gennemsnit var 261 ledige lærerjob på jobnet.dk, faldt tallet til 181 i 2009 og yderligere til 102 i 2010. Et fald på 61 procent på blot to år.

Til sammenligning er faldet på 54 procent for efterskolelærere og på 37 procent for friskolelærere. Når det gælder job som lærervikar, er tilbagegangen på 50 procent.

Læs også

    »Her op til sommerferien burde der være mange opslag, men det er meget svært at komme ind nogen steder, fordi kommunerne omplacerer lærere«, konstaterer Stig Andersen.

    Logisk at ansætte erfarne

    Med en dagpengeperiode på kun to år står ikke mindst nyuddannede i en vanskelig situation. Selv om alt tyder på, at der på længere sigt kommer til at mangle lærere, risikerer man at miste en masse dygtige lærere, frygter Stig Andersen.

    »Arbejdsløse lærere har pligt til at søge job i andre brancher, og selv om nogle vil vende tilbage til folkeskolen, når der igen bliver brug for dem, så viser al erfaring, at ikke alle gør det. Vi er nødt til at se på, hvad vi kan gøre for at fastholde folk«.

    Det er svært at komme uden om arbejdsgivernes logik, mener Tobias Holst, formand for Lærerstuderendes Landskreds.

    »Det giver god mening at ansætte en lærer med fem års erfaring frem for en ny, der skal i en mentorordning. Vi kan kun opfordre de studerende til at melde sig ind i Lærernes A-kasse, men der sker helt sikkert et tab, for nogle vil forsøge at finde et andet job, andre vil læse videre, og andre igen begynder måske på en helt ny uddannelse«, siger Tobias Holst.

    Ifølge de seneste tal fra a-kassen var ledigheden på 1,49 procent fuldtidsstillinger i marts. I samme måned i 2010 var tallet 1,14 procent. Forskellen svarer til de cirka 400 dimittender fra 2010, som fortsat er uden job.

    Det er så alvorligt, at DLF's hovedstyrelse har sat tid af til en debat om den stigende ledighed i denne måned, ligesom det til stadighed er et tema i Lærernes A-kasse.

    Lærerjob.dk stadig et besøg værd

    Salgschef Lars Junker fra Stibo Zone, der står for salg af stillingsannoncer på Folkeskolens jobportal lærerjob.dk og på print i Folkeskolen, har oplevet mere end en halvering siden 2008. Men det er stadig værd at besøge lærerjob.dk, understreger han.

    »Vi har hele tiden omkring 100 opslag. Desuden er vi den portal med de rigtige job og de rigtige søgemuligheder for lærere. Hos os kan de søge både på deres fag i folkeskolen, på jobtitel og ud fra geografi. I øjeblikket søger 12 skoler for eksempel en engelsklærer, mens én har brug for en lærer i drama«, siger Lars Junker.

    På folkeskolen.dk kan du se, hvor stor tilbagegangen i antallet af stillinger til lærere er i din kommune målt ud fra jobnet.dk

    Kommuner med størst tilbagegang Disse kommuner søgte i gennemsnit mindst fem lærere om dagen i 2008. I 2010 var antallet af opslag faldet med:

    Læs mere