Anmeldelse Uddannelsesvejledning
0   147

Forældreguiden

Forældreguiden

Fakta


Titel
Forældreguiden

Forfatter
Rita Buhl, Randi Boelskifte Skovhus

ISBN
9788790833947

Pris
120 kroner

Sider
91 sider

Type
Bog

Forlag
ViaSystime

Det er svært at træffe et valg, især når man er ung og nervøs for valgets rækkevidde. I dagens samfund er valg et uomgængeligt vilkår, der præger de unges liv hver dag. Bogens mål er ikke at lære nogen at vælge, men at skabe forståelse for valgsituationens grundlag.

Artiklen fortsætter under banneret

Bogen er stilet til forældrene. Der henvises ikke til teoretikere, og indholdet er en populær udgave af vejlederens viden om den unges valgproces og processens placering i ungdomslivet. Det at træffe valg, både de daglige små og de store valg, er en del af de unges identitetsdannelse og markering af jeg'et. Det kan og skal kvalificeres. Det er bogens budskab, at det at lære at vælge er en del af opdragelsen og derved en forældreopgave. De unges valgkompetence skal grundlægges i opvæksten, så de er klar, når de større valg kommer. Forældrene er hovedaktører, men også skolen bidrager. Målet for skolens uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering er valgkompetence, og forfatterne opfordrer forældrene til at spørge til dette timeløse fag på deres skole.

Denne ramme udlægges i bogens første del, og herefter følger et idékatalog med øvelser, der handler om at overveje det gode valg. Øvelserne foregår i familien, eventuelt i samarbejde med andre familier og lærerne og vejlederen. Nogle er konkurrenceprægede, andre mere undersøgende og reflekterende. Alle er dog meget sprogligt baserede. Der skal læses og udlægges og samtales. Det vil sikkert glæde mangen en middelklassefamilie, medens andre familier vil føle sig fremmede over for opgaverne.

Klasselærere og lærerteam kan bruge bogen til at introducere valgaspektet i det fælles arbejde med forældrene og klassen frem mod de uomgængelige valgsituationer i udskolingsårene. Individualisering er et fremtrædende træk i dag, og det individuelle valg forstærker dette. Bogen peger på, at relationer og fællesskaber udgør et potentiale, der kan støtte de unge i usikre situationer. Klassens fællesskab kan bruges her.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
432 andre er allerede tilmeldt