Anmeldelse

Forældreguiden

Forældreguiden

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er svært at træffe et valg, især når man er ung og nervøs for valgets rækkevidde. I dagens samfund er valg et uomgængeligt vilkår, der præger de unges liv hver dag. Bogens mål er ikke at lære nogen at vælge, men at skabe forståelse for valgsituationens grundlag.

Fakta:

Titel: Forældreguiden

Forfatter: Rita Buhl, Randi Boelskifte Skovhus

ISBN: 9788790833947

Pris: 120 kroner

Sider: 91 sider

Type: Bog

Forlag: ViaSystime

Bogen er stilet til forældrene. Der henvises ikke til teoretikere, og indholdet er en populær udgave af vejlederens viden om den unges valgproces og processens placering i ungdomslivet. Det at træffe valg, både de daglige små og de store valg, er en del af de unges identitetsdannelse og markering af jeg'et. Det kan og skal kvalificeres. Det er bogens budskab, at det at lære at vælge er en del af opdragelsen og derved en forældreopgave. De unges valgkompetence skal grundlægges i opvæksten, så de er klar, når de større valg kommer. Forældrene er hovedaktører, men også skolen bidrager. Målet for skolens uddannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering er valgkompetence, og forfatterne opfordrer forældrene til at spørge til dette timeløse fag på deres skole.

Denne ramme udlægges i bogens første del, og herefter følger et idékatalog med øvelser, der handler om at overveje det gode valg. Øvelserne foregår i familien, eventuelt i samarbejde med andre familier og lærerne og vejlederen. Nogle er konkurrenceprægede, andre mere undersøgende og reflekterende. Alle er dog meget sprogligt baserede. Der skal læses og udlægges og samtales. Det vil sikkert glæde mangen en middelklassefamilie, medens andre familier vil føle sig fremmede over for opgaverne.

Klasselærere og lærerteam kan bruge bogen til at introducere valgaspektet i det fælles arbejde med forældrene og klassen frem mod de uomgængelige valgsituationer i udskolingsårene. Individualisering er et fremtrædende træk i dag, og det individuelle valg forstærker dette. Bogen peger på, at relationer og fællesskaber udgør et potentiale, der kan støtte de unge i usikre situationer. Klassens fællesskab kan bruges her.