Debat Leder Tosprogede
0   418

Skolen som smeltedigel

I denne uge kom den længe ventede Pisa-undersøgelse af indvandrere og efterkommere af indvandrere i 9. klasse. Den viste, at 38 procent læser for dårligt. Det tilsvarende tal for danskere uden indvandrerbaggrund er 13 procent.

Begge tal er for høje. Men præcis hvordan hænger problemet sammen? Den ene rygmarvsreaktion siger, at det i virkeligheden er et fattigdomsproblem, ikke et sprogligt. Den anden, at nu skal børnene tvinges til at lære dansk helt fra vuggestuen - om de så skal fragtes rundt i ble!

Pisa Etnisk-tallene giver faktisk svar. Korrigerer man for social baggrund og ser på andengenerationsindvandrere, er de i gennemsnit godt et halvt skoleår bagefter. Så elevernes socioøkonomiske baggrund kan ikke forklare hele forskellen, men dog en stor del. Skolestrukturen har også betydning, for hvis der på en skole kommer flere end 40 procent tosprogede, begynder det at sætte spor i alle elevers præstationer.

Hvor findes løsningen? Den findes ikke i Pisa, men i det omgivende samfund, for hvis ikke indvandrere mødes med tolerance, nysgerrighed og høje forventninger, kan folkeskolen alene ikke fikse problemet. Desværre.

Artiklen fortsætter under banneret

Hanne Birgitte Jørgensen, ansv. chefredaktør, hjo@dlf.org


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
875 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.515 andre er allerede tilmeldt