Bevisbyrde ændret

Dom slår fast, at det er myndighederne, der skal bevise, at en person stadig er i stand til at arbejde

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Førtidspensionister har nu mulighed for at få højere pension, og alle sager skal fremover vurderes konkret. Det er resultatet af en højesteretsdom fra 22. december, der kan få vidtrækkende konsekvenser både for kommende sager og for tidligere sager, der måske kan genoptages.

Bevisbyrden er med dommen blevet ændret, sådan at det nu er myndighederne - ofte kommunen - der skal bevise, at pensionsansøgeren stadig er arbejdsdygtig. Tidligere skulle pensionsansøgerne selv bevise, at de ikke længere var i stand til at arbejde.

Dommen får især betydning for folk med lidelser som kronisk træthed, smerter, piskesmældslæsioner og fibromyalgi. Lidelser, som mange læger ikke mener er påviselige.

Sagen handler om en kvinde, der i mange år havde arbejdet som sagsbehandler i Københavns Kommune. Hun fik i begyndelsen af 1980'erne en skulderlidelse, der gav kraftige smerter og en ubrugelig arm. Hun gik til forskellige former for behandling og blev også opereret - men uden at det hjalp. I 1988 måtte hun holde op med at arbejde, og hun søgte førtidspension. Den Sociale Ankestyrelse mente, at hendes erhvervsevne var nedsat til det halve, og at hun derfor kunne klare et halvdagsarbejde. De tilkendte hende forhøjet almindelig pension. Denne afgørelse nåede Ankestyrelsen til på baggrund af lægelige skøn, og det er denne afgørelse, der nu er omstødt.

'Højesteretsdommen siger, at vi burde have tilkendt den mellemste pension i denne sag. Det betyder, at der er sket en vis lempelse i kravet til invaliditet', siger ankechef i Den Sociale Ankestyrelse, Karin Rasch.

'I disse sager skal myndighederne altså i højere grad godtgøre, at den pågældende har en rest-erhvervsevne. Det kan ske ved arbejdsprøvning og revalidering'.

Ankechefen skønner, at der i 1998 var mellem 1.600 og 1.700 af den type sager. Sagens konsekvenser behandles nu i Ankestyrelsen, og meddelelser om dommens konsekvenser for kommunernes behandling af lignende sager sendes ud i den kommende tid.

Det er advokat Søren Kjær Jensen, der har vundet sagen i Højesteret. Han er også Lærerforeningens advokat i arbejdsskadesager.

DLF-konsulent Jørgen Bruun Christensen fortæller, at dommen siger, at myndighederne har administreret loven forkert.

'De kan ikke fremover alene afgøre en sag ud fra lægelige udtalelser. De skal se konkret på den enkelte sag og undersøge, hvad personen kan klare. Det er glædeligt, da vi indtil nu har oplevet en skærpelse i administrationen af loven, sådan at flere kun har fået mindste førtidspension. Vi har også et eksempel på én, der er blevet afskediget, fordi han ikke kunne klare jobbet, men det næste øjeblik fik han at vide, at han ikke kunne få pension, fordi han stadig var i stand til at arbejde. Nu vil tvivlen mere komme pensionsansøgeren til gode, og der skal være et større fundament for myndighedernes skøn', siger Jørgen Bruun Christensen.

hela

Powered by Labrador CMS