Indtægtsgrundlaget bliver truet

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan få store konsekvenser at blive overfaldet. For nogle bliver det en oplevelse, de aldrig ryster af sig, og de vender ikke tilbage på arbejdsmarkedet.

»Når man først er gået hjem fra arbejde, kan den kantsten, det er igen at gå på arbejde, være rigtig høj«.

Det fortæller psykoterapeut Jakob Ørtoft. Han har lang erfaring med at behandle voldsramte lærere.

Ledelsen har en helt central rolle, når en lærer igen skal kunne fungere

»Der skal være et beredskab, der fuldstændig automatisk går i gang. Det skal ikke diskuteres, det skal bare ligge der«, siger Jakob Ørtoft. Ledelsen skal sørge for anmeldelse af volden og i det hele taget lette ansvaret fra den voldsramte.

Ledelsen skal også være opmærksom på at vise den voldsramte omsorg og tillid efter et overfald.

»Hvis lederen ringer hjem og sender blomster, er det en meddelelse til læreren om, at 'jeg har stadig tillid til dig'«, fortæller Jakob Ørtoft. Skyld og tvivl på egen optræden er nogle af de ting, der rumsterer i en lærer efter et overfald.

Det er en skærpende omstændighed at blive angrebet på arbejdspladsen i forhold til at blive slået ned på gaden.

»Det er dit indtægtsgrundlag, der bliver truet. Og fordi det foregår på din arbejdsplads, hvor du ellers ville tænke, at her er der fred og ingen fare på færde, er det ekstra voldsomt«, siger Jakob Ørtoft.

esc@dlf.org