Uddannelsesvejledning
0   325

Ham, skolen ikke ville lege med

En svær start på skolen kastede Martin Morsø Gøtke fra Glostrup ud i mange specielle skoletilbud. Som tyveårig har han erhvervsuddannelse, fast job og egen lejlighed

»Jeg har ændret mig helt ekstremt meget. Der er virkelig sket noget«, siger Martin Morsø Gøtke.

Han er 20 år. Har et fast deltidsarbejde i dataafdelingen i Elgiganten i Gentofte og sin egen lejlighed i barndomsbyen Glostrup. Han er en succesfuld mønsterbryder. En af dem, der mod alle odds har gennemført en ungdomsuddannelse.

»Den udvikling, han er undergået, må betegnes som en succes. Han har været heldig at få nogle gode tilbud. Jeg tror, det ville have været svært for ham at gennemføre en uddannelse i et ordinært uddannelsestilbud. Han har haft brug for særlige pædagogiske støttemuligheder«, siger Mariane Bech, som i dag er Martin Gøtkes ungdomsvejleder fra UU-Vestegnen.

Selv synes han ikke, at det er ungdomsvejledningen, der har gjort en forskel. Han mener, at det især er hans mors stædige kamp for at finde et tilbud, der kunne rumme ham. Allerede i børnehaveklassen kom han skævt ind på mødet med læreren.

Artiklen fortsætter under banneret

»Jeg fik et forkert syn på mig selv. Det var, ligesom alt var forkert, og jeg kunne ingenting«, siger Martin Morsø Gøtke.

Med ekstreme udbrud kunne han ikke rummes i normalklassen og kom på en specialskole for vanskelige børn. Siden røg han ud fra en række skoler. For hver skole tog han større afstand fra systemet. Han blev let hidsig. Men han erkender, at det var ungdomsvejledningen, der fandt heldagstilbuddet Villa Musica i Hillerød til ham.

»Det var første gang, jeg havde et skoleår, hvor jeg havde det godt. Og Hillerød lå langt væk. Jeg skulle alene som tiårig tage tog og bus, men det kunne jeg godt. Og det fungerede rigtig godt, de tre år jeg var der«, siger Martin Morsø Gøtke.

Men så tog Glostrup Kommune ham hjem igen og sendte ham gennem flere fejlslagne skoleforsøg. Til sidst foreslog han selv, at han startede på erhvervsskolen Det Musiske Kompagni i Hillerød, som lå op ad Villa Musica. Skolen udbyder en praktisk, ikke-boglig mesterlære, og Martin Gøtke kom på lydteknik-linjen. Uddannelsen varer to år og otte måneder og afsluttes med en eksamen i samarbejde med en teknisk skole og efter de samme krav.

»Det er klart, at det er bedre at stå med et bevis fra teknisk skole end ikke engang at have færdiggjort 9. klasse. Jeg har et bevis, hvor der står ti på. Det gør en kæmpe forskel, når man skal have et job«, siger Martin Gøtke.

Den personligt tilrettelagte vejledning og det at få en uddannelse har gjort en stor forskel for Martin, mener Mariane Bech.

»Vi kan ikke vælge, hvilke tilbud den enkelte elev skal have. Vi kan vejlede både eleven og kommunen ved at pege på, hvad der er godt, og hvad der normalt vil have en positiv indflydelse på den unge. Og så er det forvaltningen, der skal godkende det. De tilbud, som Martin har været på i Hillerød, er dyre tilbud for kommunen i forhold til at gå på en ordinær uddannelse«, siger UU-vejleder Mariane Bech.

Med Martin Gøtkes brogede historie fra mange skoleophold, hvor han ikke har været længe, føler han også selv, at Det Musiske Kompagni har gjort en stor forskel i hans liv.

»Det har været et superfedt ophold. Der har været tider, hvor jeg har hadet det som pesten, men jeg er kommet ud på den anden side, og jeg kan stadig snakke med dem deroppe«.

Han skal også snart op at besøge lederen og snakke om en uddannelse med computere og reklame, han godt kunne tænke sig at læse videre på. Og lederen Ole Hummelgaard tror på, at han kan klare uddannelsen.

»Jeg kender mange 20-årige, der bare sidder i deres lejlighed og får kontanthjælp. Det gider jeg ikke. Jeg kunne godt blive i Elgiganten, til de smider mig ud. Men jeg vil gerne lave et eller andet. Opretholde en nogenlunde levestandard med en nogenlunde løn og et godt liv«. |


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
289 andre er allerede tilmeldt