Uddannelsesvejledning
0   202

Succesen skal spares væk

Med ekstra resurser kan Glostrup få de unge i uddannelse. Men nu skal den hjælpende hånd spares væk

Glostrup Kommune har hidtil ofret to ekstra vejledere i Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) på at holde de unge til ilden. Med stor succes. Men 7. oktober besluttede kommunalbestyrelsen at skære 1,5 stillinger fra.

»Jeg vil tro, at det over tid vil betyde, at de gode gennemførelsestal, som Glostrup har på teknisk skole, vil ændre sig - fordi der nu ikke vil være socialpædagogisk indsats mere, og det er det, nogle af de unge har brug for. Det er det, der virker«, forklarer centerchef for UU-Vestegnen Carsten Bøtker.

Nedskæringen betyder, at den særlige indsats over for specialundervisningselever og for 16-24-årige bliver reduceret til basisbevillingen.

»Der vil stadig være vejledning, men det bliver på grundbevillingen, så det bliver ikke så intensivt og håndholdt som nu«, siger Carsten Bøtker. »Jeg vil som centerleder gøre, hvad jeg kan, så det kommer til at gøre så lidt ondt på de unge som muligt. Og vi vil gøre, hvad vi kan for at bevare de gode tal, som jeg ser som en ære. Men man kan kun bruge tiden én gang, så jeg er bekymret«.

Artiklen fortsætter under banneret

Formanden for den lokale lærerforening Lene Jensen græmmer sig også.

»Det er rigtig ærgerligt, hvis det viser sig, at det er det, der skal til for at få unge i gang. Så er det mere eller mindre en katastrofe, at der bliver sparet lige dér«.

På Vestervangskolen har et par elever hvert år brug for meget tæt opfølgning, mens de deltager i afklarende forløb som eksempelvis længerevarende praktik. Men næste år er det ikke længere en opgave, som UU-vejlederen kan stå for. Næste år flytter den opgave til skolen.

»Det er bekymrende. Det bliver merarbejde til os. Men vi har ikke afgjort, hvordan vi løser det«, siger afdelingsleder på Vestervangskolen Gitte Frandsen.

Klasselærer i 9. klasse Stine Etwil tror, besparelserne kommer til at gå ud over antallet af elever, som bliver fulgt nøje.

»Jeg ville have det så dårligt med at skulle påtage mig den opgave. Så skulle tiden gå fra noget andet. Der ville simpelthen være færre elever, der kom ud«, siger Stine Etwil.

Nogle steder skal der spares, forklarer skolechef Allan Ø. Larsen. Men skolen får andre fordele.

»Kommunalbestyrelsen har besluttet, at skolebørnene skal komme ud med et højere karaktergennemsnit, og har derfor sat timetallet op til det vejledende timetal«.

Og overgangen mellem folkeskole og ungdomsuddannelse bliver ikke glemt, bedyrer formand for børne- og kulturudvalget Ina-Maria Nielsen (Venstre).

»Vi vil stadig holde fokus på, at de unge får en ungdomsuddannelse, men vi vil nu gøre det i samarbejde med erhvervs- og beskæftigelsesudvalget, som vi snart skal holde møde med for at finde ud af, hvordan vi kan gribe det an fremover«, siger hun.

Medlem af Socialistisk Folkeparti Arne Christensen, der indtil sidste valg var formand for børne- og kulturudvalget i 16 år, brændte for folkeskoleelevernes overgang til især erhvervsskolerne. Han er faglærer, fællestillidsrepræsentant og formand for Uddannelsesforbundets lærerforening på Københavns Tekniske Skole.

»Den ekstra vejledning er altafgørende for, at de unge får fundet den rigtige hylde på erhvervsuddannelsesområdet. Det er en jungle. Det er virkelig svært at få overblik over, hvilke tilbud der er. Det kan være meget svært for den unge«, siger han. |


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
364 andre er allerede tilmeldt