Ingen lønstigning i år på statsoverenskomsten

Anders Bondo kalder det netop indgåede statsforlig for "det tyndeste forlig i mands minde", men anbefaler alligevel klart de statsansatte at stemme ja. Næste år stiger lønnen med 1,7 procent. Men priserne ventes samtidig at stige med 4,7 procent.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den økonomiske krise og meget lav lønudvikling på det private område betyder, at der ikke har været meget at forhandle om ved de overenskomstforhandlinger, som efter mere end 50 timers forhandlinger blev afsluttet lørdag aften. De offentligt ansatte har som følge af overenskomsten i 2008 fået langt større lønstigninger end de privat ansatte. Reguleringsordningen sikrer en sammenhæng mellem det private lønniveau og det offentlige, og derfor skal nogle af lønstigningerne fra de sidste tre år nu betales tilbage. Derfor bliver der ingen lønstigninger til de statsligt ansatte i år. Og kun en lille lønstigning næste år.

Reguleringsordningen videreføres

Selv om det er en meget tynd overenskomst, mener Anders Bondo Christensen klart, at han vil anbefale de statsligt ansatte at stemme ja til forliget ved den kommende urafstemning. Han er især glad for, at reguleringsordningen er blevet videreført i næste overenskomstperiode.

"Vi kom trods alt ud af forhandlingerne med skindet på næsen. For mig er det afgørende, at vi også i den kommende periode er sikret en parallel lønudvikling med den private sektor. Kommer der et opsving i økonomien og dermed i lønudviklingen for de private virksomheder, har vi sikret, at de statsansatte følger med", siger formand for DLF Anders Bondo. Han deltager i statsforhandlingerne på vegne af Skaf, forhandlingsfællesskabet mellem Lærernes Centralorganisation og CO10. CO10 - er en central forhandlingsorganisation for flere faglige organisationer, som alle har medlemmer ansat inden for eller pensioneret fra stillinger på statens område.

Økonomisk ansvarligt forlig

Modparten, finansminister Claus Hjort Frederiksen er glad for, at forliget ligger inden for en økonomisk ansvarlig ramme.

"Vi har fået en god aftale, hvor vi ikke bruger mere, end vi har råd til. Vi påtager os dermed vores del af det samfundsøkonomiske ansvar. Derudover er jeg meget tilfreds med, at der nu er skabt god plads til lokal løndannelse. Det er et skridt på vejen mod visionen om, at 20 pct. af lønnen aftales lokalt i 2020", siger finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Parterne blev desuden enige om, at gennemføre et serviceeftersyn af hele overenskomstsystemet. Finansministeriet ønsker at styrke den lokale løndannelse yderligere og ser gerne, at beslutninger i højere grad overlades til den enkelte arbejdsplads.