Handleplan mod miljøgiften PCB til foråret

Regeringen fremlægger her i foråret en handleplan mod PCB. En farlig miljøgift man kan finde for eksempel i fugemasse i bygninger fra 1950-77. PCB er målt på flere skoler. Men mest gift fås via fødevarer, siger Økonomi- og Erhvervsministeren.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Igennem flere år har politikere forsøgt at råbe regeringen op, når det handler om PCB, der kan være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Skaderne er ikke akutte, men kan opstå over tid. Giften findes i naturen, i vores fødevarer, i bygninger og i byggeaffald. Flere ministerier har erkendt giftens farlighed, men først nu er der en national handleplan på vej.

PCB - polychlorerede biphenyler - blev forbudt at bruge i 1977, men stoffet har en høj isoleringsevne og er blevet brugt blandt andet i fugemasse til vinduer.

Pia Olsen Dyhr fra SF havde kaldt Økonomi- og Erhvervsminister Brian Mikkelsen i åbent samråd i går om sagen. Her fremlagde ministeren en skitse til den nationale handleplan. Den skal handle om screening og renovering af bygninger, der indeholder miljøgiften og om bortskafning af byggeaffald.

Handlingsplan efterlyst i flere år

"PCB er et ubehageligt stof, og vi tager problemstillingen meget alvorligt", sagde Brian Mikkelsen.

Han redegjorde for den viden, Miljøstyrelsen og Sundhedsstyrelsen har om stoffet og fortalte, at man stadig efterlyser mere viden.

"Sundhedsmyndighederne skønner, at den største eksponering sker gennem vores kost, men forureningen kan også ske i indeluften, så der er tale om en potentiel sundhedsrisiko".

Brian Mikkelsen nævnte, at giften kan findes i omkring 30 procent af de større byggerier fra perioden 1950-77, men at man skønner, at det kun rammer indeklimaet i 1-2 procent af bygningerne, da afgasningen fra fugemassen mest går til det omgivende miljø.

Pia Olsen Dyhr talte om ny viden om stoffets giftighed og kaldte det uambitiøst, at regeringen har kendt til PCBs farlighed igennem så mange år uden at gøre noget. Ejvind Vesselbo fra Venstre fortalte, at han havde påpeget problemet de seneste tre år og efterlyst en handlingsplan.

Også flere kommuner har efterlyst aktion. Nogle har fundet giftstoffet i skoler og daginstitutioner. For eksempel har Rudersdal, Århus og Sorø arbejdet med problematikken de seneste år.

Kun et par kommuner har undersøgt for PCB

I Rudersdal Kommune er der flere skoler, der skal undersøges nærmere. Kommunen sendte i december 2010 et brev ud til personale og forældre, hvor de oplyser om PCB i offentlige bygninger. Her skriver de, at afgasning fra PCB ikke giver akutte helbredsproblemer sådan som man kender det fra tidligere formaldehydsager eller dryssende karlitlofter. PCB kan give problemer over længere tid.

I brevet henviser kommunen til en vejledning fra Erhvervs- og Byggestyrelsen om måling af PCB i luften. Kommunen skriver, at de vil gå i gang med luftmålinger og eventuel sanering, når der ligger klare vejledninger fra myndighedernes side.

Aarhus Kommune har efterlyst en handlingsplan for PCB, som man har fundet på tre skoler i kommunen. Her er embedslægen inddraget i sagen.

Danmarks første PCB-renovering fandt sted på Gasværksvejens Skole i København, hvor renoveringen blev ti millioner kroner dyrere, fordi der blev fundet PCB.

Radioens P1 Dokumentar foretog i december 2010 en rundspørge til en række kommuner. Her viste det sig af 82 af 84 kommuner aldrig har foretaget systematiske målinger af PCB i luften på skoler og daginstitutioner. 47 kommuner svarer, at de kun undersøger deres bygninger sporadisk typisk i forbindelse med renoveringer, mens 24 kommuner slet ikke har undersøgt nogle bygninger for miljøgiften.

Bygningsejernes ansvar

Økonomi- og Erhvervsminister Brian Mikkelsen sagde i gårsdagens samråd, at det handler om at få samlet al ny viden om miljøgiften. Desuden skal handleplanen se på både miljøet, indeklimaet, fødevarer og bygningsmaterialer. Han talte om en trin-for-trin vejledning - både når det drejer sig om måling, renovering og fjernelse af giftholdige byggematerialer.

"Men nej, vi vil ikke nationalt screene alle offentlige bygninger", svarede Brian Mikkelsen på et spørgsmål.

"Det er bygningsejerens ansvar at undersøge egne bygninger på samme måde som det gælder ved skimmelsvampeangreb og radon".

Han understregede, at det er bygningsejerens ansvar både når det gælder offentlige og private bygninger.

"Staten har ansvaret for statens bygninger og kommunerne for deres. Men vi lytter selvfølgelig til kommunernes bekymring, og KL bliver inddraget. Vi tager dette her meget alvorligt, og vi vil evaluere sagen om en år", sagde Brian Mikkelsen.

Han understregede, at man vurderer, at det kun handler om 1-2 procent af bygningerne fra 1950-77, der har problemer i indeklimaet på grund af PCB, og at kommunerne skal overholde de retningslinjer, der kommer med handleplanen.

Ministeren talte om en foreløbig pris på handleplan og renoveringer på omkring tre milliarder kroner.

Læs mere

Bygge- og Erhvervsstyrelsens faktaark omPCB

SBI og Miljøstyrelsens information om PCB