Penge til betrængte projekter

Lærerstandens Brandforsikring har givet økonomisk saltvandsindsprøjtning til ni projekter

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En trailer med værktøj og et projekt, der skal højne tolerancen i samfundet. Umiddelbart er der ikke den store sammenhæng, men det var to af de ni projekter, der 7. december blev tildelt støtte fra Lærerstandens Brandforsikrings fond til almenvelgørende formål. Der var 146 ansøgninger om at få del i i alt 443.640 kroner.

Udviklingscentret for undervisning og uddannelse af tosprogede børn og unge (uc2) fik 75.000 kroner. Pengene går til centrets næste projekt, der går ud på at afdække, hvordan skoler i Danmark arbejder med multikulturel undervisning. Centret ønsker at finde ud af, hvordan undervisningsmaterialer og metoder bliver brugt i praksis og med hvilket resultat. Det hele munder ud i en række anbefalinger til, hvordan fremtidens multikulturelle undervisning kan foregå.

'Den multikulturelle undervisning skal på dagsordenen. Det handler blandt andet om så basale grundværdier som retten til at være forskellig. Det er ikke for at moralisere, men viden og forståelse er grundlaget for tolerance', siger Kirsten Fischer, centerleder hos uc2.

Pengene falder nærmest i en ørken, da centret efter en treårig indkøringsperiode har fået beskåret sine bevillinger. Det betyder, at man fra august 2000 må gå fra seks til fem og fra januar 2001 helt ned til 3,5 fuldtidsstillinger. Ingen bliver dog fyret, da medarbejderne er ansat på tidsbegrænsede kontrakter. De 75.000 kroner betyder, at en medarbejder kan blive cirka et kvart år længere. Kirsten Fischer mener, at det er problematisk, at centret før hvert projekt skal ud og skaffe penge.

'Det går ud over kvaliteten, at der kun er penge til de identificerede problemer. Vi vil hellere forebygge end helbrede, men det kan vi ikke med de lave bevillinger. Derfor har pengene fra Lærerstandens Brandforsikring en god symbolværdi for os', siger Kirsten Fischer.

Sløjdtrailer

Ribe Amts Sløjdlærerforening blev tildelt 35.000 kroner til et projekt, der går ud på at indrette en lukket trailer med blandt andet et køkken og værktøj nok til at lave sløjdundervisning i flere dage. Meningen er nemlig, at traileren skal bruges til små lejrskoler, der fokuserer på sløjdfaget. Undervisningen bliver på den måde flyttet ud i sit naturlige miljø, skoven.

Skoler, spejdere, idrætsforeninger og andre interesserede i Ribe Amt får mulighed for at leje traileren for et endnu ikke fastsat beløb, der dog kun skal dække driftsomkostningerne.

De 35.000 kroner dækker halvdelen af budgettet, mens resten kommer fra tipsmidlerne. Traileren bliver fyldt med udstyr og tørner ud i foråret.

De syv andre, der fik tildelt støtte, var Hanne Pedersen fra Animationsværkstedet i Viborg, Finn Pedersen og Niels Ebbesen, Bornholms Amtsgymnasium i Rønne, Inger Højlund, Foreningen af Daghøjskoler i Danmark, Bent Kjær, Audiologopædisk Forening, Hans Månnson, Specialbørnehaven Mælkebøtten i Svaneke, Jette Benn, Danmarks Lærerhøjskole, sammen med Annelise Terndrup, Zahles Seminarim i København, og endelig Karen Kraft og Eva Vikkelsø fra Industri- og Håndværkerskolen i Nykøbing Falster.