Debat

Urafstemninger og aktivt demokrati

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette læserbrev skulle egentlig være et indlæg i valgkampen om en plads i hovedstyrelsen. Samt en opfordring til at stemme på Niels Christian Sauer. Men det læses først, efter vi har stemt, og det er ikke, fordi jeg er for sent ude med hensyn til deadline; jeg har ganske enkelt først fået materialer om kandidaterne for få dage siden. Og Folkeskolen har hverken skrevet ledere, artikler eller kunnet bringe referater fra valgmøder.

Her valg'kampen', som undertegnede har oplevet den:

Den 19. november kunne man i Folkeskolen nummer 46 - skrevet med småt på side 26 - læse, hvem der (gen)opstillede til hovedstyrelsen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

26. november var der i nummer 47 på side 22 og 23 to indlæg fra kandidaterne Peter Hess-Nielsen og Astrid Schjødt Pedersen. Intet andet! Ingen lederartikler eller andet appetitvækkende stof, som kunne vække såvel kandidater som medlemmer. Ingen omtaler om, hvilke debatmøder der afholdtes.

2. december lå der endelig på min hylde på lærerværelset et valghæfte med kandidaterne fra Københavns Amt. Samt oplysning om medlemsmøder 6. og 8. december.

3. december var der i nummer 48 kun læserbreve om kandidaterne fra Ballerup samt Astrid Schjødt Pedersen. Samt et læserbrev fra Niels Christian Sauer. Ingen lederkommentar. Ingen artikler. Kun det nøgterne særnummer, hvor de 25 kandidater isoleret fra hinanden præsenterer sig selv.

Det er altså svære vilkår for medlemmer, der ønsker at engagere sig aktivt i valgkampen.

Som nævnt håber jeg, at Niels Christian Sauer er blevet valgt. Når DLF-toppen og en ikke-mærkbar hovedstyrelse savnes i den daglige kamp eller foretager sig direkte horrible ting - som inden for det sidste års tid - er det befriende, når Sauer toner frem i tv og i radio og i blade og aviser og siger sin uforbeholdne mening. Så kan man som lærer igen trække vejret lidt friere og klø videre med sit daglige arbejde, og det er dejligt på tryk i hans valgoplæg at læse, at 'skoleudvikling er problemløsning nedefra, ikke målopfyldelse oppefra'.

Men jeg håber også, at Sauer vil være med til at genskabe det aktive og nære medlemsdemokrati med faglige møder og generalforsamlinger med gode meningsudvekslinger. Selvfølgelig skal vi have urafstemning om centrale aftaleresultater og overenskomster, og vi skal også kunne vælge formand og næstformand direkte. Men urafstemninger om alt for meget vil gøre medlemsskaren totalt sløv. Hvis man vil have indflydelse på, hvem der sidder og forhandler for én i den overskuelige størrelse, som en kreds dog har, så må man lette bagdelen for at komme hen for at opleve demokratiet live. Internet og klisterkuverter kan ikke erstatte kød og blod og aktiv deltagelse.

Kristian Svendsen

Syvstjerneskolen, Værløse

Svar

Jeg forstår din frustration. Og jeg tror ikke, at du kan finde nogen, der synes, at forløbet har været godt for medlemsdemokratiet. Det er et stort problem, at hovedstyrelsesvalget af vedtægtsmæssige årsager bliver klemt inde mellem en kongres og årsskiftet.

Den 2. september skrev jeg på lederplads om de tiltag, Folkeskolen havde sat i gang for at støtte diskussionen op mod kongres, valgkamp om formandsposten og hovedstyrelsesvalg. Som noget nyt oprettede bladet Netdebat, som er blevet opdateret hver dag siden september - også i weekenderne. Jeg fornærmer vist ikke nogen ved at sige, at debatten dér har været præget af Tordenskjolds soldater. Og den har mest handlet om formandsvalg og kongres - stort set ikke om hovedstyrelsen.

Folkeskolen omtalte kandidaternes navne så hurtigt som muligt, vi måtte endda lave en foreløbig oversigt, fordi bladet havde deadline før tilmeldingsfristens udløb. Kandidaternes valgoplæg er blevet lagt på Nettet straks, når de blev afleveret. Og så videre. Alt er blevet forceret.

Men du har ret: valgkamp og medlemsdebat i forbindelse med hovedstyrelsevalget har der ikke været meget af. Desværre.

Thorkild Thejsen

chefredaktør