Søg orlov og prøv et andet job

På mange skoler er det muligt at få bevilget orlov og dermed bevare ansættelsen, mens du tester andre muligheder på arbejdsmarkedet.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Har du lyst til at prøve et andet job, uden at det betyder et endegyldigt farvel til din nuværende arbejdsplads, så gå til ledelsen og spørg, om du kan få orlov. Det giver mange skoler og kommuner mulighed for, men reglen er, at det er op til ledelsen på den enkelte skole at afgøre, om tommelfingeren i det konkrete tilfælde skal pege opad eller nedad. »Praksis i vores område er, at der er tale om individuelle afgørelser, der træffes på den enkelte skole, og sådan tror jeg, det er mange steder i landet«, siger kredsformand Lars Busk Hansen, Lærerkreds Nord i Hjørring. Han anbefaler lærere at søge orlov, selvom der kan være omkostninger ved det. »Som lærer kan du ikke være sikker på, at det skema, som du gerne vil have, står og venter på dig, når du kommer tilbage fra orlov. Men det er godt at have ansættelsen som et sikkerhedsnet, når man jobmæssigt har lyst til at gå nye veje«, siger kredsformanden. Der kan være forskellige årsager til, at ledelsen afslår orlov, men i Lars Busk Hansens optik er det en fordel for skolen at imødekomme et orlovsønske. Det giver på længere sigt mere tilfredse medarbejdere. Ifølge kredsformanden kan det være et problem, at orloven kan betyde, at den lærer, der får det ledige job, bliver ansat som vikar. »Men det er et langt større problem for arbejdsløse kolleger, at de stillinger, der normalt opstod hvert år på grund af naturlig afgang ved pension, for tiden bliver opslugt af besparelser«, siger han. Fem ting du bør huske: 1) Når du søger orlov, gælder det om at forhandle den bedste løsning på plads. Begynd med at ringe til lærerkredsen eller snak dine ønsker igennem med din tillidsrepræsentant, så du er sikker på at have et godt grundlag, når du går til ledelsen. 2) En bevilget orlov eller et afslag på en ansøgning skal meddeles dig skriftligt. I brevet fra ledelsen bør der stå, hvad der konkret er aftalt, så det ikke afhænger af hukommelsen, den dag du eventuelt vender tilbage til arbejdspladsen. 3) Du skal have orlov bevilget i en fastlagt periode, så du præcist ved, hvornår du kan vende tilbage til jobbet. Et skoleår er den periode, der normalt bevilges orlov. 4) En lærer er ansat ved kommunens skolevæsen og ikke ved en bestemte skole. Derfor er der ingen garanti for at vende tilbage til den samme skole efter orlov, men som regel går det sådan. 5) Af hensyn til såvel din gamle arbejdsplads som den kollega, der vikarierer for dig, bør du meddele det hurtigt, hvis du finder ud af, at du ikke vil benytte dig af muligheden for at vende tilbage efter en orlovsperiode. Så kan ledelsen bedre planlægge fremtiden, og vikariatet kan måske blive til en fastansættelse.