Søg jobbet, selvom du mangler kvalifikationer

Der er ingen grund til at holde sig tilbage, selvom der er nogle af kravene i jobopslaget, du ikke lever op til

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De fleste kender historien om virksomheden, der i stillingsannoncen søger en nyuddannet medarbejder med mange års erfaring.

Selvom det er en joke, er der så meget sandhed i historien, at formuleringer i stillingsannoncer som regel skal tages med et gran salt. Det er fornuftigt at betragte dem som en slags ønskeseddel i stedet for som ufravigelige krav.

Det ved man på Morten Børup Skolen i Skanderborg alt om. Skolen har længe søgt en ny skolebibliotekar, og hvor der i de første opslag stod, at den nye medarbejder skulle have uddannelsen som skolebibliotekar, og at ansøgere måtte forvente at skulle undervise i nogle helt bestemte fag i nogle helt bestemte klasser ved siden af, så skal ansøgere nu blot være indstillet på at tage uddannelsen og på at aftale nærmere om, hvad der skal undervises i.

»Morten Børup Skolen er en stor og velfungerende byskole, og der er masser af udviklingsmuligheder i det læringscenter, som den nye bibliotekar skal være tilknyttet. Derfor syntes vi godt, at vi kunne sætte forventningerne til den kommende medarbejder højt, men i første omgang kom der næsten ingen ansøgninger. Derfor har vi nu slækket på kravene. Det har resulteret i, at mange flere er interesseret i jobbet«, siger skoleleder John Møller.

Det er langtfra altid, at arbejdsgivere slækker meget på deres ønsker, men under alle omstændigheder er det feltet af ansøgere, der afgør, hvor mange krav der kan blive opfyldt, og der kan i løbet af et ansættelsesforløb nemt blive ændret syn på, hvad der er vigtigt for, at en ansøger kan komme i betragtning til jobbet.

Derfor:

Lad dig ikke afskrække, selvom du ikke lever op til alle krav i stillingsannoncen.

Du kan sagtens være interessant for arbejdsgiveren alligevel, så snart hun opdager, hvor god du er på andre områder.

Fortæl, at du ikke lever op til et krav.

Ærlighed er en dyd. Der er ingen grund til at putte med det, hvis du mangler en eksamen eller ikke har erfaringer inden for et eller andet område. Forklar, hvorfor du mangler det ønskede, og fortæl, hvorfor du alligevel er den bedste til jobbet.

Ring og få et krav uddybet.

Hvis ikke du lever op til et krav, kan det være en god idé at ringe til arbejdsgiveren og høre, hvor stor betydning hun tillægger det. Området kan vise sig at spille en mindre rolle, eller det kan være så afgørende, at der ikke er grund til, at du går videre med ansøgningen.

Foreslå, at du erhverver det, du mangler, senere.

Synes arbejdsgiveren, at du er den rigtige til jobbet, vil vedkommende give dig det, selvom du ikke er klædt på fra top til tå. I de fleste job er der en indkøringsfase, hvor man kan råde bod på eventuelle mangler. Hvis du tilkendegiver, at du er parat til at forbedre dine kvalifikationer, kan arbejdsgiveren se, at du er motiveret for at gå i gang med arbejdet. |