Blog
1   6

Valgkamp - gratis guf til danskundervisningen

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Måske kan vi plukke en buket sproglige fænomener i valgkampen - som et lille plaster på det flerårige besparelses- og omfordelingssår? Her er et par indfald.

Det har altid været attraktivt at kunne finde på et slagkraftigt slogan, når man har skullet markedsføre sin politik og sig selv. "Stauning - eller kaos" hører til blandt de klassiske.

Ja, selv fiffige dansklærere i kredsen omkring Dansklærerforeningen kunne i 80'erne slå smil og mønt af det: "Stavning - eller kaos".

Men nu er vi virkelig kommet op på så mange tilbud digitalt og på papir, at det med begrænset forberedelsestid kan blive svært at vælge. Men så lad eleverne bistå! Her er et par indfald:

Fx går det galt, når SF på deres plakater har et portræt af kandidaten omgivet af lidt småkrift - og så med dominerende bogstaver skriver: VARM LUFT. Find flere eksempler på sådan nogle skæverter; flere er lige så gode som håndværkerrim på varevogne. Jeg holder jævnligt i kø ved "Manden med den bedste ægløsning".

Artiklen fortsætter under banneret

Sprogligt udtryk og valg af kontekst kan udnyttes til at får den opmærksomhed, det tilsyneladende drejer sig om: "Når du er færdig med at gokke, så stem på Jokke!" lyder ordene på den reklame, som Joachim B. Olsen har indrykket på et pornosite. Og så gør det jo ikke sagen mindre saftig, at han er uddannet kuglestøder. Men annoncen har udløst en veritabel kreativitet ala den, vi engang oplevede med "Alle børnene kiggede ned i blenderen undtagen Conny. Det var hendes pony". Der er masser af gode ord, der rimer på Pernille, Mette, Pape osv.

Metaforer og sammenligninger er der nok af, så gå på jagt. Den mest grotesk billeddannende for mig er Jens Rohdes bemærkning om, at "Inger Støjberg jo bare er Rasmus Paludan i spadseredragt". 

Og så er der bogstaver og tegn:

Jeg har vanskeligt ved at vurdere om krydset ved Klaus Riskær Pedersen er sat af en, der aggressivt kradser løs, af en der keder sig, eller af en der er rystende nervøs for, om det nu også er det rigtige.  

Det er først i forbindelse med Pia Kjærsgaards vredesudbrud i forbindelse med klimatosserne, at det er gået op for mig, at DF måske selv har signaleret, at partiet er en parentes i vores historie. Læg mærke til, at deres logo består af en dannebrogsfarvet parentes omkring partibogstaverne. Man kunne kalde det freudiansk tegnsætning. 

Dertil kommer Venstres forvredne V, som netop er bemærkelsesværdigt, fordi nedstregen er højere end opstregen. Det kunne betyde, at bogstaver er tegnet af en venstrehåndet. Men det minder også om en af de gribetænger, man samler affald op med - eller rager noget til sig med, som ellers er uden for rækkevidde for folk flest. 

Endelig er der brug af elementer fra bogstaverne, som kan indgå i et billede - eller omvendt. Fx udnytter Kåre Traberg Smidt Ået i sit navn til at markedsføre sit kandidatur for Alterternativet, liste Å.

Så der er masser af inspiration og gratis elevforberedelse at hente til en dansklektion i "valgpoesi", så klassen på kreativ, satirisk, ironisk vis kan blive lige så plakatfuld som bybilledet. 

Bagefter er det værd at diskutere det reklameagtige slogan contra den indsigtssøgende samtale.

Her kan det være godt at erindre, at det var Anders Fogh Rasmussen, der raffinerede det politiske sprog i reklamens retning. Se fx hans nytårstaler, som stort alene består af hovedsætninger - og sammenlign med Hendes Majestæts fra de samme år; hun anvender endog reflektionstegnet semikolon. Der er respekt for borgeren til forskel!  

Her er et par eksempler fra 2002:

https://www.regeringen.dk/statsministerens-nytaarstale/anders-fogh-rasmussens-nytaarstale-1-januar-2002/

http://www.stm.dk/_p_7354.html

http://kongehuset.dk/menu/materiale/nytarstaler/hm-dronningens-nytarstale-2002

 

 

  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.322 andre er allerede tilmeldt
Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt