Blog
0   1

Skal du føre til kulturfagsprøve for første gang? Så se her. Igen.

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Dette indlæg er en genganger fra sidste år. Her får du nogle tip til, hvad du med fordel kan gøre for at prøven bliver en god oplevelse for dig og dine elever.

Et fagligt netværk kan bidrage med mange ting. En af de største fordele er, at man hurtigt kan søge om råd og vejledning hos sine kolleger, hvis man er usikker på dette eller hint.

Det er først og fremmest bemærkelsesværdigt, hvor hurtigt der kommer svar fra kolleger ude på skolerne. Rådene er mange og folk er velvillige til at dele ud af deres erfaringer. Det er meget positivt.

Her følger nogle gode udvalgte råd, som du kan benytte dig af, hvis du vil. Husk de er vejledende.

Det er elevernes prøve.

Artiklen fortsætter under banneret

Uden at træde nogen over tæerne, kan man vel godt tillade sig at hævde, at de fleste lærere er ret verbale. Vi taler meget. Det er vi vant til. Vi lever af det. Men den første tredjedel af prøven er altså elevens, så der skal du kun bryde ind, hvis du har opklarende spørgsmål. Mange elever er nervøse, og risikerer at miste tråden, hvis de afbrydes for meget. Spis en medbragt lakrids i stedet. Eller et hold- kæft- bolsje.

Tag noter under prøven. Masser af noter.

Brug i stedet tiden på at lytte på eleverne og tag noter til det, det siger, deres kilder, deres kildekritisk og deres perspektivering til problemstilling. På den måde bliver det lettere at tage afsæt til de lærerstillede spørgsmål og den videre drøftelse af problemstilling, kilder og spørgsmål. Du kan også bruge dine noter, når du senere evt. skal argumentere for en bestemt karakter.

Notér hvilke fagudtryk eleven anvender samt gode formuleringer og overvejelser undervejs. Du kan ikke huske dem efter prøven.

Et par ekstra spørgsmål i baglommen.

Det sker jævnligt, at eleverne får besvaret nogle af de lærerstillede spørgsmål allerede i løbet af deres kildegennemgang. Derfor kan det være en stor fordel at have et par ekstra spørgsmål klar, så man ikke løber tør i prøvens sidste tredjedel. Du kan med fordel udarbejde en form for tillægsspørgsmål, der lægger sig i forlængelse af de spørgsmål, du gav til eleverne inden forberedelsen. Så holder både du og eleverne tråden. Det kan også være, at censor har nogle spørgsmål. Det skal der også være tid til.

Meget eller lidt hjemmefra?

Vi arbejder forskelligt, og dette råd vil i nogen grad være betinget af arbejdsmåde og erfaring i øvrigt. Nogle lærere føler sig bedst forberedt ved at have mange noter med hjemmefra. Personligt forsøger jeg i videst muligt omfang at begrænse forhåndsnoterne til specifikke bemærkninger til de enkelte kilder eller til fagbegreber, som jeg forventer eleverne anvender undervejs. Min erfaring er, at man sjældent når igennem sine noter ved prøverne, og det er som sagt elevernes prøve. Gør, hvad der fungerer bedst for dig.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.330 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
967 andre er allerede tilmeldt