Blog
0   4

Faste i undervisningen

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I disse dage lakker ramadanen mod enden. Men hvorfor faster man, og er det kun muslimer, der gør det?

Laver man en søgning på ordet faste, skal man et stykke ned i søgeresultatet, før man finder religiøse begrundelser for fasten.

De første mange hits handler om 5.2 kur, intermitterende faste, ”Er det sundt at faste?” osv.

Religiøst

Man kunne godt få tanken, at de ovenstående kure er religion for de udøvende, nogle endog en temmelig fanatisk religion.

Artiklen fortsætter under banneret

De religionsbetingede fasteperioder har dog et lidt andet udgangspunkt end at blive slank og fysisk sund.

Fasten kendes i flere store religioner. Den bruges rituelt til at mindes ex Jesus´40 dage i ørkenen, helligdage i religionerne mm

Hinduisme

Hinduerne faster to dage om ugen, tirsdag og fredag, som er helligdage. Her spiser de kun en til to gange på en dag. Maden er ukrydret og består af grøntsager.

Jødedom

Jøderne har to dage, hvor man faster fra solnedgang til solnedgang. Yom Kippur (forsoningsdagen) og Tisha B´Av (templets ødelæggelse)

På disse dage må man ikke vaske eller parfumere sig, og man må ikke have seksuelt samkvem. Fasten er for jøder et soningsredskab, men den kan også bruges til at udtrykke sorg.

Kristendom

Den kristne faste varer 40 dage og ligger fra askeonsdag (onsdag efter fastelavnssøndag) til påskedag.

Man faster ikke fuldt, men giver afkald på nogle goder. Det kan være kød, søde sager eller andet. Tiden helliges bøn og bibellæsning.

Fasten ses primært i den ortodokse og katolske kirke. Den danske folkekirke opfordrer ikke til faste

Islam

Ramadanen er en af islams fem søjler. Man fejrer koranen blev åbenbaret for Muhammed, og man faster for at komme tættere på Gud. Fasten varer fra solopgang til solnedgang. Man må ikke spise, drikke, ryge eller have seksuelt samkvem. Ramadanen varer en måned og afsluttes med en stor fest Eid.

Fasten i undervisningen

Fasten kan indgå i et forløb om ritualer. Eleverne skal finde ud af, hvad et ritual er, og hvilke typer der er. Herefter skal de finde forskelle og ligheder i spise- og fasteregler og finde ud af, hvorfor man faster i de forskellige religioner. Forløbet afsluttes med minifremlæggele ved hjælp af produkt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
965 andre er allerede tilmeldt