Blog
0   23

Dansk mundtlig prøve: ”Lad nu eleverne finde deres egen tekst”

Abonner på nyt om Folkeskolens danskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I vejledningen af eleven til den dansk mundtlige prøve kan det for flere lærere være vanskeligt at afveje, hvor meget de skal hjælpe. Lærerens personlige aktier i resultatet kan skabe et uhensigtsmæssigt dilemma, når elevernes selvstændighed skal sættes fri.

Foto: Pixabay.com

 

I år skal jeg ikke have elever op i mundtlig dansk. Alligevel følger jeg med på diverse lukkede lærergrupper på de sociale medier. Der er mange kvalitative grupper med engagerede lærere, som glædeligt deler ud af f.eks. gode artikler, selvproducerede undervisningsmateriale og som også er behjælpelige med diverse svar på spørgemål fra lærere, der fører til prøve for første gang.

Siden midt i april har gruppens medlemmer kaldt meget på hjælp til den mundtlige prøve. Lærerne har efterspurgt hjælp til tekster i forhold til elevernes fordybelsesområder, men er det egentlig en lærers opgave?

Artiklen fortsætter under banneret

En tråd i én af grupperne startede faktisk med ordene: ”Lad nu eleverne finde deres egen prøvetekst”.

Vi vil så gerne hjælpe vores elever godt på vej, men med det i baghovedet kan det være svært ikke at hjælpe for meget.

 

Elevernes udvikling i fokus

Kunsten her er at kunne slippe og fastholde samtidig. Slip din kontrol – og hold fast gennem vejledning og god rammesætning for eleven.

Det er så nemt at tabe hovedet og blot hjælpe, så det knager i værdigheden. De fleste lærere kan have vanskeligt ved at slippe elev-speederen, når de selv lægger navn til processen og skal føre op.

For klassens indsats afspejler vel lærerens evne til at formidle – ikke sandt?

Netop det pres kan være så umuligt at stå for – i hvert fald for en del lærere. Men vi må igennem det og skelne mellem vores plads i solen og elevernes udvikling.

For hvad lærer eleverne egentlig, hvis vi som en flok curlingforældre serverer det hele for dem?

Elevernes udvikling må stå over vores stolthed som lærere!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt