Blog
0   4

Skulpturarbejde i billedkunst - 6 spørgsmål du måske skal stille dig selv

Abonner på nyt om Folkeskolens billedkunstrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I 3.-5. klasse, skal eleverne arbejde med at skabe en skulptur, en tredimensionel genstand, der har betydning for mennesker uden at have en praktisk funktion... Der er mange måder at løse opgaven på, her er én mulighed og 6 spørgsmål at reflektere over.

 

Skulptur og arkitektur 

Når vi arbejder med skulptur og arkitektur, fokuserer vi på elevernes arbejde med rumlige udtryk. Til skulpturer kan man bruge alle materialer, som kan antage form i tre dimensioner. Og det er lige præcis de tre dimensioner, man skal tage afsæt i, når man skal undervise i og om skulpturer. 

Alle materialer kan bruges, og her kommer genbrugsmaterialer ofte i spil, for lets face it, folkeskolens penge hænger ikke på træerne. 

Artiklen fortsætter under banneret

Har man et nogenlunde billedkunstbudget, så kan man overveje at indkøbe de mere klassiske materialer: ler, træ, metal, sten, gips og voks. Man kan også bruge mere moderne materialer, så som kunststof, tekstil, glas, sand og is. Det er også sjovt at bruge elementer som readymades eller vand. 

Parafraser og processer i 3. klasse

I mine to 3. klasser har vi taget hul på et forløb om skulpturer, hvor eleverne har lavet dem ud af gips, træklodser og metaltråd. Helt basic. Nu er de gået igang med det første lag maling, altså hele basen. Hele skulpturen skal males, med afsæt i inspiration af den kunstner de har valgt. De kunne vælge mellem Pablo Picasso eller Yayoi Kusama, som I kunne læse om i mit sidste indlæg. Når det er gjort skal de dekorere og deres skulptur med detaljer, så man tydeligt kan se, hvem de har været inspireret af. De har fundet billeder, af værker, fra deres kunstner, som de vil finde inspiration i. Efterhånden som de bliver færdige med at male, så skal de skrive en lille præsentation af deres kunstner og skulptur, som til sidst skal udstilles på skolen. 

Eleverne er vildt begejstret for at få nye materialer mellem hænderne og de er top motiveret for at skabe noget rummeligt. Det rummelige billede kan bare noget, som de plane billeder ikke kan. På samme måde som arkitektur kan noget, hvis man tør kaste sig ud i det og gøre noget særligt ud af det. 

Unikke værker og gnist i øjnene

Jeg forsøger altid at planlægge min undervisning ud fra kriterier som fx:

  • hvordan kan jeg udfordre den enkelte elev?
  • hvordan kan jeg med min undervisning tænde billedkunstgnisten i deres øjne?
  • hvordan kan jeg få dem til at blive begejstret og stolte?
  • hvordan tilrettelægger jeg med plads til mange succesoplevelser?
  • hvordan tilrettelægge jeg undervisningen, så den enkelte elev får skabt unikke værker?

En elev der så afgjort har fået tændt billedkunstgnisten i sig. Han er så stolt, at han må danse en lille dans :)

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.550 andre er allerede tilmeldt