Blog
0   10

De eksekutive...Hvad for noget?

Abonner på nyt om Børn med autisme i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Unge med autisme, ADHD og høj IQ oplever sig som dumme og får ikke en ungdomsuddannelse, når vi glemmer, at støtte dem i, at bruge de eksekutive funktioner.

Pelle kom i 8.klasse fra naboskolen. Pelle er en smuk, snakkende og humoristisk dreng. Han holder af, at være sammen med vennerne. Han fortæller jokes, viser memes og han var den første, jeg lagde mærke til på gangen i frikvartererne.

Pelle har en stor viden om religion, det er hans særlige interesse. Han valgte interessen i de første skoleår, fordi ingen andre børn i klassen havde særlige evner inden for dette fag. Han vurderede, at her kunne han blive den bedste i klassen, og det blev han. Men det var ikke nok.

Artiklen fortsætter under banneret

Pelle er en velbegavet dreng, hans IQ ligger et godt stykke over middel. Han var frustreret over, at den store viden han havde inde i sit hoved, og som kom ud af hans mund, aldrig kom ned på papiret, og blev til løsningen på en opgave. Til sidst blev han udredt, og fik diagnosen autisme og ADHD.

Pelle skulle forlade sin elskede klasse, flytte skole, og gå i en klasse for unge med autisme og ADHD. Hans først møde med lærerne og klassen var katastrofal. Han græd. Eleverne i klassen var jo dumme, og lærerne, de forstod ham ikke. Skulle han gå i en klasse, hvor dagen, timen og opgaven var struktureret? Med piktogrammer! Troede de, at han var dum?

At have vanskeligheder med de eksekutive funktioner, hænger sammen med at have autisme og ADHD. Evnen til at udføre opgaver og dermed at nå mål, fungerer ikke. Når mennesker ikke kan tage initiativ, overskue, holde fokus og planlægge opgaver, så kan de heller ikke løse dem. Når al viden ligger i hovedet, men aldrig kommer ud, så bliver de voldsomt frustrerede. I sådan en tilstand af konstant stress, så bruger de meget energi, uden at nå noget som helst.

Som lærere og pædagoger skal vi være opmærksomme på de eksekutive funktioner. Hos neurotypiske børn, udvikles de eksekutive funktioner gradvist og bliver de redskaber, der betyder, at de kan gennemføre en ungdomsuddannelse, skabe et familieliv og nå de mål, som de sætter sig. Hos børn med autisme og ADHD er de eksekutive funktioner fraværende. Vi skal støtte dem i at overskue og planlægge deres skolegang, deres liv og deres fremtid.

Når dagen, timen og opgaven er struktureret, så kan Pelle løse den. Han får sin viden ned på papir, får afleveret sine opgaver og oplever ro. Hvordan og hvor meget opgaverne skal struktureres er individuelt. Vær ikke bange for at strukturere for meget. Når først den unge føler, at han selv kan, så siger han fra, og klarer opgaverne uden hjælp. Du kan ikke gøre Pelle mere autistisk, eller give ham mere ADHD ved at strukturere og støtte ham i at klare sig selv.

Pelle måtte helt derud hvor han var voldsom og selvdestruktiv, før han så sig selv, som den han er. Han fik nye venner, han fik sin afgangsprøve og han kom på efterskole. Efter sommerferien skal han starte i en HF- klasse for unge med autisme og ADHD.

Læs mere om de eksekutive funktioner: socialstyrelsen.dk/handicap/hjerneskade/bornehjernekassen/paedagogiske-tips/eksekutive-funktioner-1

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.442 andre er allerede tilmeldt