Blog
4   20

Bøfsløjd

Abonner på nyt om H&D-blokken i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Man bestiller en håndværker og får en bøf...

 

  • Bøfsløjd – slang for husgerning/hjemkundskab/madkundskab
  • At lave en bøf – slang for at lave en fejl

Det er ved lov bestemt at man fra det kommende skoleår skal tilbyde håndværk og design som valgfag i udskolingen. Politisk vil man gerne styre flere elever til at uddanne sig til håndværksfagene.

Rigtig mange steder tilbydes eleverne nu håndværk og design eller madkundskab, måske billedkunst, musik eller andre fag, så der er flere valgmuligheder.

Et opslag i Facebookgruppen for håndværk og design lærere som en kollega slog op, viser et tydeligt billede af at lige pt ser det ud som om rigtig mange elever rundt omkring gerne vil vælge madkundskab, men langt færre håndværk og design.

Artiklen fortsætter under banneret

Så er vi jo lige vidt.

Først ændrer vi to fag til ét, giver de studerende mindre end halv tid til at lære de to gamle fagområder plus designprocesser, lasercutter, 3D printer mm.

Og undlader at lære dem at bruge de maskiner som rigtige håndværkere bruger.

På skolerne er det de færreste lærere som er kompetente (på alle områder) – og selvom lokalerne måttet være tip-top, så giver alle de mange elever fremover skemamæssige udfordringer…

Tænk sig hvis man uddannede idrætslærere der var megagode til gymnastik, men ikke kendte de mest banale boldspil... eller ej vidste hvordan man fik luft i en bold..

Jeg savner at flere tager bladet fra mundet – så nu lægger jeg mig lige ud med alle på en gang…

Min faglige forening (håndværk og designlærerne), klapper selvfølgeligt i hænderne over at faget skal tilbydes som valgfag, men hvad med at Hovedbestyrelsen kigger mere nuanceret på det og blander sig i debatten – her, i vores fagblad, på FB eller andre steder…

Jeg savner at fagets ypperste repræsentanter fx jer der underviser de studerende blander jer mere i debatten. Dejligt at se Peter Hersted, Ove Eskildsen og Annette Fiskaali udtaler sig om brugen af maskiner på læreruddannelsen.

Og så synes jeg Folkeskolens journalister også bør gå i (bøf)kødet på de valgmøre politikere. 

Er der nogle jeg har glemt? Skolelederne - nej de forsøger bare at få puslespilsbrikkerne til at gå op.

Man bestiller en håndværker og får en bøf…

Og så orker jeg slet ikke her at forklare at vi underviser ikke for uddannelse – men for dannelse…


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.344 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
477 andre er allerede tilmeldt