Debat

Jubel eller pinlig tavshed

Det skal være legalt, at være nysgerrig, genert og bramfri når det gælder kroppens udvikling.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jubel eller pinlig tavshed

"Jeg har fået hår på den", bralrer en af mine elever op i 4. klasse. "Det er godt Adel, men det skal vi ikke snakke om nu", siger jeg. Imens Adel hæmningsløst fortæller stolt om sin krop, grimer Jakob sig. I modsætning til Adel, er Louise indelukket, fordi hun, for en uge siden midt i timen, chokeret modtog sin første menstruation. Som altid møder jeg mine elever forskelligt, men det er umuligt at nå rundt om alles behov når det handler om fakta, følelser og oplevelser inden for seksualundervisning.

Derfor mener jeg det skal prioriteres højere, fordi det ikke får tildelt nogen timer. Det betyder at seksualundervisningen skal integreres i de obligatoriske fag og lærerne har ansvar for, at det bliver koordineret. I øjeblikket er det trendy at sætte fokus på det i uge 6. Men er det nok?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Ikke, hvis du spørger mig.

Det skal være legalt, at være nysgerrig, genert og bramfri når det gælder kroppens udvikling. Men ikke så meget, at det går ud over badet eller at nogen bliver utilpasse, når andre tager emnet op. Vi skal sikre at alle elever får den essentielle viden om deres krop og psyke, men det er umuligt at ramme et niveau med så få timer, fordi elevernes modenhed er så forskellig og der er langt imellem deres behov.

Seksualundervisning skal være obligatorisk, fordi eleverne skal klædes på til at kunne stå imod deres uundgåelige skæbne: Puberteten. Således at pigerne ikke bliver forskrækkede når de pludselig får deres første menstruation og drengene ikke vågner og tror de har tisset i sengen. Desuden skal de lære at vide deres sind og psyke er mere sårbart i en periode under deres fysiske udvikling. Og det er ok.