Blog
1   10

Fake it till you make it…

Abonner på nyt om UU Snapshots i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

For nogle elever er drømmen om at komme ind på en gymnasial uddannelse så brændende, at skolelivet i 10. klasse kommer til at handle mere om at fremvise en perfekt overflade som skoleelev, end om at undersøge, overveje, tvivle og lære.

 

Når eleverne begynder i 10. klasse, så har de alle oplevet at blive vurderet. Det er ikke så svært, vurderingen har været positiv, men eleverne mærker det anderledes hvis de gentagne gange får en negativ parathedsvurdering. De fleste elever kommer med sorgfulde historier fra deres folkeskole om, hvordan det føltes at blive vejet og fundet for let - første gang i 8. klasse, og siden et par gange i 9. klasse.

 

I år har jeg specifikt haft mange samtaler med en pige, som fra starten af 10. klasse erklærede, at hendes mål med at gå i 10. klasse alene handlede om at blive parat til gymnasiet. Hun var indstillet på at gøre hvad der skulle til, for at kunne få det magiske kryds d. 1. december (3½ måned efter at hun var startet i 10. klasse). Hun var en pige, som ikke havde meget opbakning hjemmefra, men som gerne ville vise hendes forældre, at hun kunne ” blive til noget”.

Artiklen fortsætter under banneret

 

Mange af vores samtaler i efteråret handlede om at komme i skole hver dag og komme til tiden, også efter frokostpausen. Hun erkendte at hun havde brug for hjælp, og vi udarbejdede et månedsskema, hvor hun selv skulle få lærernes underskrifter hver dag. Det hjalp, nu da hun havde fokus på to daglige krydser, men lærerne var nu ikke helt tilfredse med hendes deltagelse i timerne, så den 1. parathedsvurdering i 10. klasse blev igen negativ. Eleven var frustreret, men indså at hendes mål om krydser ikke havde skabt læring for hende. Det ville hun derfor arbejde med henover foråret, og frem til næste parathedsvurdering 1. juni.

 

Hendes uddannelsesønske er fortsat en gymnasial uddannelse (og det er ikke fordi, at hun ikke kender til andet. Hun har gået i 10. klasse på en erhvervsskole og været i 6 ugers brobygning på andre erhvervsskoler) – og hun vil gøre meget for at få det til at gå i opfyldelse.

 

Hendes fokus er ikke længere på læring og udvikling, men på kopiering og fremvisning af overskud. Hun er blevet god til at sidde og se aktiv ud i timerne, og at lade være med at spørge, når der er ting hun ikke forstår. Hun stoler ikke længere på sine egne evner; og tror nu at den eneste måde er blive parat på er at fremvise perfekte terminskarakterer, med opgaver hun har kopieret fra nettet.

 

Denne endeløse række af parathedsvurderinger skaber ikke nødvendigvis afklaring og selvindsigt hos de unge. For hende har de først og fremmest skabt en følelse af utilstrækkelighed.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
416 andre er allerede tilmeldt
Netværk for UU-vejledere

NYHED! Vidste du, at du lige nu læser på Folkeskolens nye faglige netværk for UU-vejledere?

Tilmeld dig netværket og få en mail med ny faglig viden, forskning og erfaringsdeling.

 

 

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.