Blog
0   13

Når matematik er noget, som vi glæder os til

Abonner på nyt om Maria Grove Christensen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

“Maria - mig og min mor kommer til familiematematik på tirsdag” - den slags kommentar, serveret med et stort smil og forventningsfulde øjne, fik jeg flere af i ugerne op til vores første eftermiddag med “familiematematik” på Sofiendalskolen. Det var en fantastisk opløftende eftermiddag i sig selv, at se de mange børn hygge sig omkring matematik med deres forældre og bedsteforældre, men samtidig var det virkelig fedt at mærke, at matematik var noget, som vi glæder os til og nyder i fællesskab.

 

Det handler om forældreengagement

Jeg så engang et citat fra en engelsk professor, Charles Desforges, som lød:

“Forældre har større indflydelse på, hvad deres børn lærer, end skolen har, indtil barnet bliver 12-14 år. Det er ikke forældrenes sociale baggrund, der er væsentlig, men deres engagement i deres børns læring”

Artiklen fortsætter under banneret

Dette citat har jeg siden brugt til at gøre det tydeligt for mine elevers forældre, at alene det, at de åbent og nysgerrigt interessere sig positivt for deres barns læring, gør en kæmpe forskel. Min erfaring fra mange år som indskolingslærer er da også, at rigtig mange forældre gerne vil støtte bedst muligt op om deres barns læring, men det er bare sjældent, at de ved hvordan. Derfor var det også fedt, at kunne fortælle forældrene som intro til vores eftermiddag med familiematematik, at bare det i sig selv, at de havde tilmeldt sig arrangementet og var mødt op til at hygge sig omkring matematik med deres barn, så havde de allerede gjort en positiv forskel. De havde vist deres barn, at deres læring er vigtig, at matematik er spændende og noget vi har lyst til at være fælles om - hvilken gave!

Et hæfte fyldt med hygge

Vores eftermiddag med familiematematik tog udgangspunkt i et hæfte udarbejdet særligt til lejligheden. Konceptet var simpelt - de forskellige aktiviteter og spil måtte ikke kræve andet end et almindeligt sæt spillekort, et sæt æsel-kort og/eller noget tilfældigt legetøj - altså materialer som mange familier har til rådighed hjemme, hvor aktiviteterne derfor nemt kan fortsætte efterfølgende. Det blev forklaret, at da en del af aktiviteterne omhandler talnavne, så er det vigtigt, at alle tal undervejs siges højt, så tallenes navne sammenkobles med tallenes symboler. Mange af spillene er beskrevet i forskellige variationer, så det er muligt at fortsætte med et spil, som man holder af samtidig med, at man med tiden øger læringsmulighederne. Men ellers var det bare at slå sig løs med at hygge sig omkring matematik.

Jeg havde inviteret alle skolens elever på 0.-2. årgang og deres forældre/bedsteforældre. Hele skolen summede af matematik, hygge og fællesskab - det er helt sikkert ikke sidste gang vi arrangerer sådan en eftermiddag.

Lav din egen familiematematik

Hvis du har lyst til at arrangere en tilsvarende eftermiddag med familiematematik på din skole, så er hæftet vedhæftet her. Print det på A3 som et foldet hæfte i A4 størrelse.

Rigtig god fornøjelse med at gøre matematik til noget, som vi glæder os til og hygger os med i fællesskab!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.989 andre er allerede tilmeldt