Blog
1   5

Fyr eleverne - og ansæt dem igen

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Et virksomheds-forløb, der kan bruges til en emne/faguge i udskolingen.

Fra elev til ansat

LæringsVirksomheden A/S er et eksperiment, eller et forløb om man vil, om samfundsrelateret undervisning, der kan bruges i en emne/faguge og tilgodeser mange fag. Jeg blev gjort opmærksom på det via mit tysk-netværk. En tysklærer i Valby har nemlig udarbejdet en plan, hvor dagligdagen og undervisningen gøres så samfundsrelateret som muligt i en uge. Eleverne opsiges som elever og ansættes igen i LæringsVirksomheden, der naturligvis skal have en hjemmeside, hvor undervirksomhederne kan præsentere sig selv og deres produkter. Lige nu er bl.a. en gamershop og et adventure rejsebureau i støbeskeen.

Fra duks til driftsafdeling

Elevrådes nedlægges og laves om til en fagforening. Klasselokalet omdannes til et kontor med dertil hørende arbejdspladser, hvor eleverne kan indrette sig med skriveredskaber og reoler og der tilstræbes et hyggeligt miljø med kunst på væggene og grønne planter i vinduerne og på bordene. De ansatte arbejder i grupper og skifter mellem de forskellige opgaver med virksomhedens økonomi (løn,regnskab) , produktion (lager), drift, (opsyn med og vedligeholdelse af lokaler) og salg.

Artiklen fortsætter under banneret

Tværsproglig og tværfaglig

Udover, at dette forløb omhandler rigtig mange fag, matematik, samfundsfag og dansk så kunne jeg ikke undgå at bide mærke i den skriftlige del af dette gode forløb; nemlig, at den skriftlige fremstilling skulle erstattes af forretningsbreve på tysk, engelsk og dansk. Altså et tværsprogligt og tværfagligt samarbejde, der ikke bare kan motivere eleverne til at skrive på -især - tysk men også gøre det klart, at sprog er utrolig vigtigt for virksomhederne og derfor godt at kunne. Det kan give et godt boost til sprogfagene at gøre brugen af sprog til en helhed med et sådan skræddersyet forløb, der jo kan varieres efter tid, temperament og fagkombinationer og kan bruges på andre sprog, f.eks. fransk eller spansk.

I ovenstående beskrevne forløb er der også indlagt virksomhedsbesøg, besøg på et handelsgymnasium og en præmie, hvis årsnormen i virksomheden opnås.

Ud i virkeligheden - inde i klasselokalet . Også godt for sprogfagene.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
876 andre er allerede tilmeldt