Blog
0   7

De lærerstillede spørgsmål vol 2

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvad skal de lærerstillede spørgsmål kunne?

I disse dage er vi mange lærere, der skal lave lærerstillede spørgsmål til kulturfagsprøverne. For mig ligger den største udfordring i at formulere spørgsmålene på en måde, hvor eleverne ikke er tvivl om, hvad jeg spørger om. Derfor læser jeg altid spørgsmålene op for dem, når de får dem udleveret og sikrer mig, de har forstået dem.

Prøvevejledningen

I prøvevejledningen står, at læreren skal formulere 2-3 analyserende, fortolkende eller perspektiverende spørgsmål ud fra elevens/gruppens problemstilling. Spørgsmålene skal sikre den faglige bredde i forhold til faget og det trukne emne og udfordre eleverne udover deres egen undersøgelse. De skal endvidere inddrage områder fra opgivelserne, som eleverne ikke selv kommer ind på i deres fremlæggelse. Spørgsmålene skal som udgangspunkt være indenfor gruppens emne, men hvor det er relevant, kan spørgsmålene rettes mod andre opgivne emner.

Taksonomiske niveau

Artiklen fortsætter under banneret

Spørgsmålene skal være over det beskrivende niveau. De skal formuleres således, at eleverne ikke kan slå svaret op i forberedelsen. Jeg indleder tit spørgsmålene med et ”diskuter hvorfor". I undervisningen har eleverne lært, at når der står diskuter, skal de se på sagen indefra og udefra religionen, for eller imod et givet etisk problem osv.

Hvad kommer eleverne ind på?

Spørgsmålene skal åbne op for nye vinkler eller perspektiver på elevernes fremlæggelse. Det kan være rigtig svært! Jeg laver spørgsmålene ud fra problemstillingen, deres kilder og deres produkt. Når jeg har set disse ting, har jeg en god fornemmelse for, hvad de selv kommer ind på. Alligevel kan man blive overrasket på prøvedagen, hvor de i deres egen fremlæggelse kommer ind på det, man har stillet som spørgsmål.

Jeg forsøger at imødegå dette ved at inddrage en anden religion i spørgsmålene. Hvis eleverne går op i lidelse i kristendommen, stiller jeg spørgsmål om lidelse i ex jødedom eller buddhisme. Går de op i forholdet mellem religion og samfund, stiller jeg spørgsmål om religion i folkeskolen.

Bredde

Spørgsmålene skal søge at sikre, at eleverne kommer ud i bredden af faget, og får mulighed for at vise, det de kan. Optimalt set når vi om ved alle fagets kompetenceområder.

Censor

Brug din censor som sparringspartner, hvis spørgsmålene giver udfordringer. I kan ændre i spørgsmålene helt op til, at eleverne skal have dem i forberedelsen, hvis I er enige om det.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.002 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.398 andre er allerede tilmeldt