Debat
0   3

Skolekoms nedtælling er igang ........

Nedlæggelsen af Skolekom, lidt tal og data,de politiske beslutninger og et anstændigt exit

Der er efterhånden sagt og skrevet en del om Skolekom og dets nedlæggelse. Til fryd for nogle, og til frustration og vrede hos endnu flere. Nedtællingen til dets endelige nedlæggelser er for længst gået igang, men enhver nedtælling kan gå i pause / stoppes. Der er flere, der har efterlyst tal og data, jeg har vedlagt et par helt tilgængelige fra Skolekom.dk. Jeg er ikke statistiker, så de kan sikkert angribes på det voldsomste. Jeg har prøvet at angive nogle særdeles gode ting ved Skolekom samt medtaget et par karakteristiske udtalelser fra andre Skolekombrugere i citat.

Lidt tal Der foregår hele tiden oprettelser og nedlæggelser af abonnementer ifm. synkronisering af institutionernes databaser over undervisere, øvrigt personale og elever/kursister. Disse data hentes fra den egentlige brugerdatabase (UNI-Login) og samkøres ofte med kommuners opdatering med brugeradgang til institutionernes netværk. Jeg skal ikke kloge mig på tallenes direkte og indirekte indhold, men store er de. Og det er de, fordi der er mange brugere.

519 pålogninger er tallet 12/05/19 kl 2320 Brugere logget ind: 519 Aktivitet  siden 12/5 2:8 Mailleveringer: 105577 Indlogninger: 323465

'FirstClass er mageløst. Intet andet konferencesystem, tror jeg, er så fleksibelt og tilpasningsvenligt til netop de skræddersyede opgaver og visninger, man kunne ønske'. Citat af en stor kender / fødselshjælper af Skolekom-strukturerne. Derfor ku det være praktisk ikke at skille sig af med Skolekom før tidligst efter næste skoleår, sommer 2020, et halvt år senere (hvis ellers den skal nedlægges). På det tidspunkt kan man forvente, at Aula etc er fuldt operativt. Det ville være en fornuftig politisk beslutning alene ud fra foranstående, men også grundet det forhold ikke at skifte heste midt i skoleåret. Noget tilsvarende var borgmester Thomas Gykdal Petersen (fmd for KL Børne-undervisningsudvalg) inde på, blot her ifm timefordelinger i kommende skoleår i et tidligere nummer af Folkeskolen.

Artiklen fortsætter under banneret

Når så mange føles sig 'kørt ned' af den politiske beslutning om nedlæggelse af et mangeårigt kommunikationsplatform, så lyt dog lidt til det, der udtrykkes i medierne fra ganske alm skolelærere. Den politiske beslutning kan måske nok ikke omgøres (underligt, at der ikke er nogen politikere, der netop i disse valgtider ønsker at fremføre noget som helst), men hvad kan det betyde, at forlænge Skolekomfunktionen med et halvt år? Er der nogen der kender EFI ? Sundhedsplatformen ? Utroligt, hvor der er brugt mange skattekroner på noget, der var varm luft. Og der er sikkert flere eksempler derude i fædrelandets mange afkroge. Vi ved Skolekom virker perfekt, om det ligner Rådhuspladsen Nytårsaften, er da inderligt ligegyldigt lige nu, men giv dog brugerne og systemet et anstændigt exit og vær med til at lave et fornuftigt vagtskifte, når det nu skal være.

Set fra min pind ville jeg understrege et par af systemets eksemplariske fordele: - mailfunktionen i Skolekom er dejligt integrereret, den kan om nødvendigt fås andre steder - det superhurtige filhåndteringssystem med mange tilknyttede faciliteter - hele konferencesystemet, der kan gøres åbne / lukkede og oprettes af alle efter behov - let for eleverne at bruge, vigtigt for mig - let at arkivere uv-materialer, fx examensmaterialer. - det er et helt neutralt system uden bimmel og bammel fra andre interessenter - det ville rimeligt hurtigt kunne opdates og omstruktureres

Jeg er blevet fortalt, at FC / FirstClassClienten kører ifm andre institutioner samt, at hele Skolekom (afh af antal interesserede) ville kunne overflyttes til andre servere. Her er der sikkert noget med nogle forhandlinger, som DLF ville kunne understøtte, hvis så var. Personligt vil jeg prøve at lave lidt research på den gren og gå lidt nærmere ind i bæredygheden her uden kendskab til den proces i øvrigt.

Men det allerbedste for alle og synernergierne ville da være, om det bedste fra Skolekom kunne køres sammen med Aula, som også er politisk besluttet. Jeg synes, det ville klæde hele processen og de mange brugere af Skolekom ikke mindst i den her tid, hvor undervisningsområdet er presset i forvejen. Et halvt år mere til Skolekom måtte kunne få de dygtige IT folk til at lave en 'mission accomplished'.

Citater fra Skolekomkonferencerne uden stillingstagen fra min side

Der er ikke ét alternativ. Hvis vi skal erstatte SkoleKom med noget der har samme funktioner, kræver det flere systemer. Det samme oplever vi lige nu med AULA. Det kan godt være at AULA gør tingene mere simple for forældrene, men for os på den anden side af bordet, bliver det et "helvede" at skulle have styr på alle de ting der var samlet i Intra. Vi kommer til at skulle klikke rundt mellem 3-4 forskellige systemer for bare at dække det nødvendige. AULA, office 365, Google, MinUddannelse, Tabulex OSV OSV...

...............................................

Det er mig ubegribeligt, at beslutningstagerne ikke forstår, hvad de har gang i. Vi har brug for løsninger der samler funktioner og informationer. Vi har ikke brug for systemer som spreder os og den fælles viden for alle vinde.

...........................................

Jeg ved godt at SkoleKom har haft svigtende tilslutning. Der har været skåret kraftigt i ressourcerne. Men det kan ikke være mange basseøre det koster at holde SkoleKom kørende.

...................................

Men hvad gør vi så.. Jeg tror ikke på at der fra centralt hold kommer et videndelingssystem som SkoleKom igen. Jeg tror ikke på at AULA kommer til at kunne erstatte alt det, der forsvinder med lukningen af SkoleKom og opsigelsen af Intra.

............................................

Jeg er frustreret og vred - har brugt/bruger skolekom meget/hver dag, her er et hav af ideer på konferencerne, og jeg har selvfølgelig også lagt ud. Skolekom er nem at overskue og finde rundt i (når man ved det/har lært det) og ideer kan genfindes. Hvad med alle konferencerne, hvor lærere frivilligt har delt gode ideer?

as

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.844 andre er allerede tilmeldt