Blog
0   20

Vedtaget: Elever i 3.klasse skal have håndværk og design

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det er det en kærkommen politisk beslutning, at flytte håndværk og design ned i 3.kl. For eleverne har brug for det. Men vi skal være kritiske, når målene for faget kommer.

Manglende praktisk dannelse.

3.klasse skal have håndværk og design fra skoleåret 20/21. Det er nu vedtaget. Jeg er meget tilfreds. Virkelig! Hvorfor? Fordi der er sket en ændring af elevernes praktiske kundskaber. Desværre en ændring i den lidt kedelige retning. Vi, der underviser eleverne, ser det hver dag. Det gør sig synligt i det helt simple, med elever, der ikke kan binde deres egne sko. Lyne deres flyverdragter. Holde på en blyant. Klippe med en saks. Og det gør sig i den grad synligt, når elever i 4.klasse skal have håndværk og design for første gang. Praktiske ting, som jeg tager for givet, eleverne har lært om, har de ingen anelse om hvordan fungerer. Det kan være at holde på en hammer, save med en lille fukssvans. Vide hvad en synål er. Kende forskellen på træ og plastik. Det er blot eksempler der alle peger i retning af manglende praktisk dannelse blandt eleverne.

Målene for faget.

Jeg skal ikke pege fingre af de ansvarlige for forringelsen lige nu. Jeg kan blot konstatere, at eleverne kan langt mindre med deres hænder i dag, end for blot 10 år siden.

Artiklen fortsætter under banneret

Og præcis derfor er det godt, at håndværk og design rykker ned i 3.klasse. Fordi vi dér kan styrke elevernes praktiske dannelse. Lære dem at være trygge med værktøjet. Lære dem de simple teknikker, der klæder dem på til fagets mål fra 4.klasse.

Der er endnu ikke kommet mål for håndværk og design i 3.klasse, men jeg håber dæleme, at de der laver dem, kigger i retning af de skoler, der allerede har arbejdet med den praktiske undervisning hos de mindste. For her ligger gode didaktiske erfaringer, som kan komme andre undervisere til gode.

For vi må ikke tro, at de nuværende mål, og didaktikken vi bruger på mellemtrinnet, vil virke i 3.klasse. Eleverne er simpelthen for små. Derfor skal vi være kritiske, når målene for faget i 3.klasse kommer. Og huske at søge hinanden hjælp, når vi når til skoleåret 20/21.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.003 andre er allerede tilmeldt
Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen