Folkeskolereform
0   16

Se hvem der har sagt 'lov 409' flest gange i folketingssalen siden sidste valg

Hvor meget har politikerne diskuteret folkeskolen i folketingssalen i løbet af de seneste fire år, og hvem har snakket mest om lærernes forberedelsestid og lov 409? Få svarene nederst i artiklen.

Hvor meget er folkeskolen blevet nævnt i taler i folketingsalen siden seneste valg? Hvilke dele af skolen er der blevet talt om? Og hvem har talt mest om forhold i skolen?

Det kan man nu blive klogere på. DR.dk har op til folketingsvalget indsamlet alt, hvad politikerne har sagt til møder i folketingssalen i indeværende folketingsperiode. Det er blevet til en søgemaskine, hvor man kan blive klogere på, hvor ofte bestemte ord er blevet sagt i folketingssalen fra juli 2015 og frem til nu.

Artiklen fortsætter under banneret

Folkeskolen.dk har grebet muligheden og brugt søgemaskinen til at undersøge, hvor ofte politikerne på Christiansborg har snakket om læringsmålstyring, didaktik, læringsplatforme, dannelse og en helt masse andet, der handler om folkeskolen (se svarerne nederst i artiklen).

Riisager har sagt 'folkeskole' mest

Ikke overraskende er det Undervisningsminister Merete Riisager (LA), som har sagt ordet 'folkeskole' flest gange i folketingssalen i indeværende folketingsperiode. Den nu afgående minister har brugt ordet præcist 404 gange - 318 gange flere end Ellen Trane Nørby (V), der var minister for samme område i de første 16 måneder af valgperioden.

HUSK FORBEHOLD

Selvom søgemaskinen er et fint redskab til at blive klogere på, hvad politikerne har brugt deres taletid på i folketingssalen, er det selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på, at man skal passe på med at udlede for meget af søgningerne på ord i referaterne fra Folketingssalen.

Samme ord kan således have optrådt mange gange i løbet af samme debat og så måske ikke være anvendt særligt ofte siden. Det kan også være, at politikerne har brugt andre ord til at tale om det samme.

DR's optælling viser også, at SF's Jacob Mark er den politiker, der har nævnt 'folkeskole' næstmest tæt forfulgt af Enhedslistens Jakob Sølvhøj på en tredjeplads.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens brug af ordet i folketingssalen, giver ham en rigtigt pæn 7. plads. Det placerer ham foran sin egen skoleordfører Anni Matthiesen og ordførerne fra regeringsfællerne i Liberal Alliance og Konservative samt det Radikale Venstre.

Antorini har også talt om folkeskolen

Tidligere undervisningsminister Christine Antorini (S) nåede at sige ordet 29 gange fordelt på otte forskellige debatter i folketingssalen, inden hun sidste år forlod Folketinget for at blive direktør for Life-læringscenter, der ligger under Novo Nordisk Fonden.

Dermed overgår hun lige akkurat Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen, der ellers har bebudet, at hun vil være børnenes statsminister, hvis hun vinder folketingsvalget. Mette Frederiksen har nemlig sagt 'folkeskole' 25 gange, hvilket placerer hende på 25. plads.

Med søgemaskinen kan man også finde ud af, hvor ofte politikerne har nævnt Danmarks Lærerforening i folketingssalen. Det er sket 48 gange i perioden. Til gengæld må lærernes formand Anders Bondo Christensen tage til takke med, at han kun er blevet nævnt sølle fire gange på fire år.

Søgemaskinen afslører også, at ordet 'forberedelsestid' har været nævnt 25 gange, og at det er blevet sagt klart mest af Enhedslistens Jakob Sølvhøj, der har taget ordet i sin mund 15 gange.

Til gengæld er det ikke ofte, at loven, der bestemmer lærernes arbejdstid - lov 409 - er blevet omtalt ved navn. Søger man på 'lov 409' i DR's søgemaskine, dukker der kun syv resultater op - seks er dem er sagt af SF's Jacob Mark.

Nedenunder kan du se nogle af de søgeord, redaktionen har forsøgt sig med. Her kan du desuden se de tre politikere, der har brugt ordet oftest i løbet af den seneste valgperiode.

Du finder DR's søgemaskine her.

 

SÅDAN HAR VI GJORT

DR's søgemaskine har to funktioner. Man skal således vælge mellem, om det søgte ord må have indgået i et andet ord, eller om det skal fremgå præcist, som man har søgt på det. Redaktionen har ved alle søgninger på nær ved ordet 'dannelse' valgt funktionen 'Ordet kan indgå i et andet ord'. Denne søgning viser nemlig hovedsagligt antallet af gange ordet 'uddannelse' har optrådt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ