Blog
1   23

Hovedregning og overslagsregning – glemte discipliner?

Abonner på nyt om Folkeskolens matematikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Jeg har ventet spændt på den digitale udgave af eksamen i matematik uden hjælpemidler. Som eksamensvagt til eksamen, deltog jeg så i førsteopførslen. Alt gik fint, men eleverne brugte meget tid på udregninger på papir.

Har vi glemt at arbejde med hovedregning og overslagsregning? Er det vigtige discipliner, der er forsvundet i den daglige undervisning? Eller er det elevernes behov for tryghed og kontrol, der gør at de laver udregninger på papir. Jeg ved det ikke før jeg har talt med dem, men når jeg ser på egen praksis i udskolingen, har vi ofte brugt lommeregneren på telefonen, før end vi brugte hovedet.

Indskolingen

Her arbejdes ofte med hovedregning og overslagsregning. Børnene bliver ofte spurgt om deres estimater og der trænes regningsarter. Der er mange samtaler med matematisk indhold, hvor det er nødvendigt med anvendelse af hovedregning. Hovedregning og overslagsregning er en naturlig del af undervisningen.

Mellemtrinnet

Artiklen fortsætter under banneret

På mellemtrinnet er der nok mest fokus på overslagsregning, og hovedregningen fylder ikke meget i den daglige undervisning.

Udskolingen

Der gribes oftest til en lommeregner, og der trænes ikke hovedregning, men overslagsregningen anvendes til tider. Vi spørger eleverne, ”Hvad tror du – kan det være rigtigt?”, når de præsenterer et resultat for os lærere.

Eksamen i matematik uden hjælpemidler

Formålet med eksamener at eleverne får vist deres evne til reproduktion af de færdigheder og den viden, de har tilegnet sig gennem undervisningen. Hvor gode er de til talbehandling. Her er et vigtigt hjælpemiddel for eleverne både hovedregningen og overslagsregningen.  Jeg tror, vi kan hjælpe eleverne ved, at både hovedregningen og overslagsregningen får en daglig omgang i undervisningen gennem hele deres skoletid.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.296 andre er allerede tilmeldt