Blog
0   10

Jeg sætter lys i mit vindue.

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

D. 4. maj fejres hvert år med lys i vinduerne til minde on Danmarks befrielse i 1945. Det er vigtigt, at vi lærer vores elever, hvorfor vi holder fast i dele af vores historie.

Lysene er blevet symbol på den genvundne frihed, og at man kunne brænde de forhadte mørklægningsgardiner og lade lyset strømme ud fra stuerne igen. Traditionen holdes i hævd af mange danskere stadigvæk, formentlig fordi besættelsen fortsæt er en periode, der interesserer mange. Nogle kan fortsat huske brudstykker fra den aften

Ifølge sociologer lever vi i en tid med aftraditionalisering. Vi glemmer gradvist flere og flere traditioner, og vi tilføjer ikke ret mange nye. En del af vores kulturfag, og for så vidt også dansk, kan være med til at fastholde bevidstheden om, hvorfor traditioner i vid udstrækning bør fastholdes.

Traditioner skaber sammenhæng.

Bag enhver traditioner gemmer sig en historie. Nogle små, andre større. Når det kommer til en tradition som lysene i vinduerne denne lørdag aften, kan det måske være vanskeligt for nogle børn at forstå, hvorfor man skal mindes noget, som ikke engang mor eller far har oplevet, og de er som bekendt megagamle. Børnene skal lære, at en tradition som denne skal holdes, fordi det er en del af vores alle sammens historie, og historien skal vi være sammen om at huske. Hvis ikke børnene lærer traditionerne at kende, vil de langsomt forsvinde, og det vil gå ud over historiebevidstheden på længere sigt. Det ville alt andet lige være synd.

Artiklen fortsætter under banneret

God 4. maj derude.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.330 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.105 andre er allerede tilmeldt