Blog
2   24

Naturfagenes ABC – Prestige eller praksisændrende?

Abonner på nyt om Folkeskolens naturfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Naturfagenes ABC er en del af den nationale naturfagsstrategi. Den er nu offentliggjort og indeholder 10 grundlæggende erkendelser i naturfag. 132 sider med inspiration til naturfagslærere. Spørgsmålet er om dette frivilligt ”materiale” med tiden kan blive praksisændrende for en faggruppe?

Flickr/ Mycommunitycreative

I tirsdags blev Naturfagenes ABC offentliggjort. Et inspirationsmateriale på 132 sider, hvor ekspertgruppen med astrofysiker Anja C. Andersen i spidsen har udvalgt 10 grundlæggende erkendelser.

ABC’en indeholder følgende 10 grundlæggende naturvidenskabelige erkendelser:

  1. Natur, mennesker og samfund påvirker hinanden gensidigt
  2. Jordens overflade og klima udgør et dynamisk system
  3. Jordens ressourcer er begrænsede
  4. Naturen har høj grad af biodiversitet
  5. Alt liv har udviklet sig gennem evolution
  6. Organismer består af celler – generne i dem kan både nedarves og ændres
  7. Alt i universet er opbygget af små partikler
  8. Fundamentale fysiske naturkræfter virker overalt i universet
  9. Energien i universet er konstant, men kan ændres fra en form til en anden
  10. Solsystemet er en meget lille del af en enkelt af milliarder af galakser i universet

Elever i grundskolen og ungdomsuddannelserne skal introduceres til disse fundamentale erkendelser for derigennem, at få lyst til mere naturvidenskab. Korrektion eleverne KAN blive introduceret, da ABC’en er et kan og ikke et skal…

Artiklen fortsætter under banneret

Fra professorer til praktikere

Materialet skal inspirere naturfagslærerne til at inddrage spændende fortællinger og eksempler i deres undervisning, bl.a. gennem cases.

I de kommende måneder er praktikere og didaktikere budt rundt om bordet i arbejdet med at få gjort materialet endnu mere undervisnings klart. Endvidere skal der udvikles inspirationsmateriale i 2019/2020, som skal publiceres på EMU.dk

Den gode fortælling

Jeg vil her gerne begynde med at tilkendegive min holdning til ABC’en. Materialet er en lækkerbisken. I mine mange timer i toget til København har jeg lappet fortællingerne i mig. Men hvis man nu ikke bliver sendt utallige gange på lange togture i arbejdsøjemed – hvornår læser man så 132 sider? Et bud kunne være i fagteamet. Her kunne man sammen tage hul på arbejdet med ABC’en, og hvordan den bliver brugbar og praksisnær på egen skole.

Alt nyt tager tid

Inden man smider ABCén ud med badevandet – fordi det har vi ikke tid til, så er jeg af den klare overbevisning om, at den skal have en chance.

Den bliver ikke implementeret eller læst i morgen. Men selvom den ikke er lovpligtig at bruge, så har den alle aspekter, som kan spille sammen med Fælles Mål.

Bliver Naturfagenes ABC praksisændrende for hele naturfagsgruppen? Næppe!

Men på de skoler med innovative fagteams og/eller ildsjæle skal dette materiale med tiden nok sætte en positiv dagsorden, og måske i sidste ende få flere elever til at blive fascineret af naturfag og dermed vælge det til i deres fremtid.

 

https://www.uvm.dk/-/media/filer/uvm/aktuelt/pdf-19/190430-naturvidenskabens-abc.pdf?la=da


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.476 andre er allerede tilmeldt