Blog
0   5

Gå op imod spin og svineri

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

For Aristoteles var troværdighed en af de vigtigste dyder; den troværdighed, der udspringer af ordentlighed, moral - areté. Her kunne vi starte i skolen, når vi hylder ytrinsgfriheden.

Det er de særeste steder, man støder på inspiration til undervisningen. Man kan nærmest ikke undgå det - heller ikke efter arbejdstid.

Forleden skulle jeg forberede min fjerde og sidste samtale til den2rdaio med Janne Teller på baggrund af hendes essaysamling Om at gå nøgen. Vi skulle tale om #metoo, sociale medier og overgreb.

Jeg har selvfølgelig læst hendes essays, men ville også lade op ved at læse nogle af de medier, som går for at være på kant med anstændigheden, og nogle af de netværkstråde, der tyder på, at nogle burde få deres skolepenge tilbage.

På Ekstrabladets nationen (23.04.2019) stødte jeg så på et indlæg af den tidligere topdommer i fodbold, Kenn L. Hansen, som skriver om den Kvalmende pre-valgkamp. Her funderer han over den pinagtige tendens til at svine modstanderne frem for at indgå i en saglig samtale. Han tog udgangspunkt i Venstre-pressemødet, hvor Støjberg, Poulsen og Tørnæs startede en skræmmekampagne imod Mette Frederiksens politik, baseret på tal, de havde fået med ekspresfart fra Finansministeriet. Magtmisbrug? Næh, folkeoplydning, sagde Poulsen!!! Den dilettantiske show er blevet fuldt op på de sociale medier.

Artiklen fortsætter under banneret

Kenn L. Hansen bruger blot dette eksempel som oplæg, for - som han siger - den anden part har ikkke noget at lade andre høre. Og læserne på folkeskolen.dk har Mette Frederiksens "bekendelser" på skærmen just nu.

Men han påpeger også, at der i Folketinget findes folkevalgte, der faktisk i samtalen opfører sig som ordentlige mennesker. Han nævner som eksempler Mette Abildgaard (C), Jan E. Jørgensen (V), Jakob Ellemann-Jensen (V), Ida Auken (B), Magnus Heunicke (A) og Pelle Dragsted (L).  

Det, der karakteriserer dem i Kenn L. Hansens øjne, er, at de forsøger at kommunikere redeligt.

Jeg brugte ikke dette eksempel direkte i min samtale med Janne Teller, men redelighedsbegrebet var hele tiden til stede. Vi kommer ind på de mange og nærmest ustandselige overgreb som finder sted på de sociale medier. Teller er selv er af der ofte bliver ramt af det folkedyb, der elsker ytringsfriheden, når blot det er de rigtige, der ytrer sig.

I løbet af samtalen kommer Janne Teller med det forslag, at man bør forbyde anonymitet på nettet, hvilket givetvis vil kunne bremse nogle. Men vi må også se på den lyst til konflikt, som får politikere til at vælge fordrejet spin frem for samtale, og som får aviser til at puste til ilden, så snart en konflikt er i synsfeltet.

Her kunne vi starte i undervisningen. Her kunne vi efterleve ånden i Konventionen om Barnets Rettigheder: De andre har de samme rettigheder som du. 

Som en lille udfordring til danskunderviseren vil jeg nævne, at dramatikeren Joan Rang Christensen (Information, den 20.04.2019)  påpeger, at vi i vores kultur dyrker konflikten fx gennem vores brug af beretter- og aktantmodellerne. Det sker i refleksioner over massakren i Christchurch, men er blevet modbydeligt aktualiseret i Sri Lanka. 

Men husk, at ord skaber; det handler om, hvordan vi vælger at anvende sproget.      


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.530 andre er allerede tilmeldt