Blog
5   8

De nye synder

Abonner på nyt om Folkeskolens religionsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Synder kan inspirere - til nye undervisningsforløb

Synd er et begreb, vi skal ind på i kristendomsundervisningen. Vi forventer, at eleverne kan redegøre for syndefaldsmyten og dens betydning for det kristne menneske.

Jeg møder ofte elever, der finder begrebet lidt støvet. De har lidt svært ved at forholde sig til det. Derfor er jeg altid på jagt efter kilder, der kan bruges til at gøre begrebet mere forståligt.

De syv dødssynder

I forbindelse med undervisning i reformationen tager jeg tit en afstikker til de syv dødssynder. Vi taler om synderne og de modsvarende dyder, og diskuterer, om synderne er synd i vor verden i dag, eller om de nærmest er blevet til dyder. Nogle gange samarbejder jeg med dansklæreren og bruger materialet med L.O.C s fortolkning. Nogle gange ser jeg kun på det historiske, og nogle gange inddrager jeg kunstens og kulturens udtryk. 

Artiklen fortsætter under banneret

De nye synder

For nyligt blev jeg opmærksom på, at den katolske kirke i 2008 har formuleret nogle nye særlige synder. De syv dødssynder er ikke erstattet, men disse nye synder er nogle, der er særlig slemme i den globaliserede verden, vi lever i, i dag. Synderne fordeler sig på to områder. Det bioteknologiske og det sociale område:

Bioteknologi:

Miljøforurening

Genmanipulation

Moralsk diskutable eksperimenter

Det sociale område:

Overdreven rigdom

Udsætte andre for fattigdom

Narkosmugling og brug af narkotika

Brud på fundamentale menneskerettigheder

Nye forløb

Disse nyformulerede synder skal på en eller anden måde indgå i mine forløb næste år. Måske skal der laves et basisforløb om synd som begreb i 8. klasse. Hvad er synd, hvordan har begrebet udviklet sig, hvad vil I sige er synd i dag? Herefter kunne synderne indgå i forløbene i 9. Jeg har ikke før lavet et forløb om miljø, og det er mange år siden, jeg sidst havde genmanipulation med som et etisk dilemma. Der er basis for at tænke nyt. Mange af vore unge er optaget af klimaspørgsmål. Så mon ikke det er der, jeg skal tage mit udgangspunkt? Måske i samarbejde med samfundsfag?

Bidrag gerne med gode ideer til nye forløb eller gode kilder i kommentarsporet.

www.information.dk/udland/2008/03/doedssynder-opdateret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
967 andre er allerede tilmeldt

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.328 andre er allerede tilmeldt