Blog
0   3

Punk for begyndere

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Fjorten korte, hurtige sange om livet i gaderne i et New York, langt fra det glamourøse æble, vi kender idag.

Med et trylleslag slog punken hele den diskofile verden til plukfisk. Det var i året 1977. The Sex Pistols får ofte æren som frontløberne for denne bedrift, men hvad der nogle gange fortaber sig i historiens vingesus er, at The Ramones året før udgiver deres selvbetitlede bud på genren. Ifølge mange den første egentlige punkudgivelse. Det kan diskuteres, hvornår begrebet punk som musikalsk genre for alvor startede. For undertegnede er der dog ingen tvivl. Med The Ramones blev det mejslet i granit. Tyngdekraften opstod jo heller ikke med Isaac Newton, men det var trods alt ham, der kaldte en spade for en spade. Og det gjorde The Ramones i sandhed også.  

Lige til sagen

På dette tidpunkt i 70’erne var det enten disco eller prog-rock, der var i højsædet, sidstnævnte med sine alenlange, opulente improvisationer. Til dette var albummet The Ramones et kærkomment, forfriskende modstykke. Fjorten korte, hurtige sange om livet i gaderne i et New York, langt fra det glamourøse æble, vi kender idag. Ja, byen var på det nærmeste på kanten af bankerot, men når man er et utilpasset band fra rendestenen, ses den slags ikke som nogen hindring, tværtimod. Hvad andet kan man forvente af en forsamling dysfunktionelle tosser: En følsom sjæl med tvangstanker, en heroinmisbrugende gadedreng med anakronistisk grydefrisure, en ikkesmilende republikaner og, rosinen i pølseenden, trommeslageren, der gør alt, hvad denne kan, for at holde sammen på tropperne. Et band til tiden er født.  

To ryk og en aflevering

Artiklen fortsætter under banneret

Musikkens kompromisløse enkelthed er også dens ultimative force. Sangene, der sjældent varer mere end et halvandet til to minutter, kredser ofte om de samme fire fem tekstlinjer, hvilket gør dem oplagte til (trommehvirvel): musikundervisning. Helt ned til 1.-2. klasse kan Ramones’ gadedrengeretorik virkelig gøre underværker. Særligt førnævnte plades åbningsnummer, ”The Blitzkrieg Bop”, kan sparke døren ind til enhvert barns musikalske bevidsthed. 43 år på bagen betyder ingenting. Rå energi er rå energi, og ungerne elsker det. Ikke alle ordene er lige mundrette, men i bedste punkånd er lidt trylleengelsk vel heller ikke af vejen. Tyngdekraften gemmer vi til senere.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
602 andre er allerede tilmeldt