Blog
0   6

Indblik i de hjemløses verden- kilder til dansk, samfundsfag og kristendomskundskab.

Abonner på nyt om Folkeskolens historie- og samfundsfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Prøverelevant. Med bogen ”Shelter- Herberg og væresteder” giver fotograf Claus Ørsted et tankevækkende indblik i den del af København, som de fleste vender ryggen til. De hjemløses by.

København bliver hyldet for sin ”livability”. Men vi må aldrig glemme, at med ”livability” følger ”responsebility”.”

Sådan skriver socialborgmester i København, Mia Nyegaard, i forordet til ”Shelter- Herberg og væresteder”, der netop er udkommet.

For mig er det ren Klafki: Med selvbestemmelse og medbestemmelse følger også solidaritet for de svage i samfundet. Dem, vi helst går udenom, og som spørger efter penge til kaffe i S- toget.

Det er den solidaritet, eller rettere incitamentet til solidaritet, som Claus Ørsted bibringer i sin nye bog. Det er lysten til at vise et Danmark og danskere, som de fleste af os ikke kender til.

Artiklen fortsætter under banneret

Bloggen her er ikke en decideret anmeldelse af bogen, men en forslag til at bringe den ind i dele af undervisningen i de tre ovennævnte fag eller som kildermateriale til de kommende prøver.

En bog til flere fag.

For danskfaget er det oplagt at have den med under pressefotos og portrætter, for Claus Ørsted går tæt på de hjemløse, der samtidig fortæller deres historier, og Ørsted selv supplerer med tekster, der til tider næsten antager knækprosaform. Brede fordybelsesområder som ”De skæve eksistenser”, ”Livet på kanten” eller ”Udstødt” vil desuden meget passende kunne rumme flere af bogens billeder.

For kristendomdskundskab vil mange af billederne og de personlige fortællinger lægge sig inden for temaer om etik, næstekærlighed eller omsorg. Der er rigeligt at debattere og mange faglige diskussioner om, hvordan næstekærlighed kan udmønte sig i praksis samt hvordan religioner forholder sig etisk til de svage i samfundet.

Endeligt vil bogen være oplagt til samfundsfag i arbejde med velfærdsstaten. På DR- Skole findes allerede gode undervisningsforløb om fordeling af samfundsgoder i vores velfærdsstat, og bogen kan for eksempel være supplement hertil.

Socialborgmester Mia Nyegaard skriver endvidere:

…billederne og historierne er vigtige, fordi de tvinger os til at se og lytte til nogle af dem, hvis stemmer kun er en meget svag hvisken i dagens velfærdsdanmark”.

Samtidig vil ”Shelter” rumme gode kilder til projektopgaver, man nok mest i ottende og særligt i niende klasse. Eleverne skal kunne percipere billedernes indhold og kildepotentiale.

Skæbner i centrum

Når vi taler undervisning, må det selvfølgelig påpeges, at bogen kan have en politisk slagside, men den kan ligeså nemt anskues som en række nøgterne livsfortællinger i ord og fremragende , fortællende billeder, og jeg vil mene, at det er i det perspektiv, man bør ses den. Jeg har sympati for Claus Ørsteds projekt, for det fremstår ikke moraliserende eller indoktrinerende. Vi lever i et velfærdssamfund, som har nogle skyggesider, og de er en del af helheden. Det er en vigtig helhed at forstå allerede i folkeskolen.

Rigtig god påske til jer alle derude.

 

”Shelter- Herberg og væresteder”

Claus Ørsted, 2019.

93 sider.

ISBN: 9788797081402


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.382 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
991 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.242 andre er allerede tilmeldt