Blog
0   14

Skrot budgetloven - lad folkeskolen leve

Abonner på nyt om Hovedstyrelseskandidat Kjell Nilsson i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Sådan får vi skrottet bugetloven

Med den kommunale budgetlægning for 2020 er budgetloven i gang med sit syvende år – syv onde år for folkeskolen. Budgetloven indeholder et kommunalt udgiftsloft som en del af lovens formål om udgiftsstyring af de offentlige udgifter. Hvert år bestemmer et flertal i Folketinget størrelsen af udgiftsloftet, altså hvor mange penge kommunerne højest må bruge på service og anlæg. Dette udgiftsloft er en væsentlig del af den årlige kommunalaftale.

Teoretisk set kunne budgetloven være et rimeligt styringsredskab, men i praksis bliver loven brugt til at sænke velfærdsniveauet år for år. Det sker ved, at udgiftsloftet bliver sat så lavt, at kommunerne ikke må lade deres serviceniveau stige i takt med den demografiske udvikling og den almindelige velstandsstigning i samfundet. Resultatet er som bekendt ødelæggende for folkeskolen, og alene i januar måned blev mellem 130 og 140 lærere fyret midt i skoleåret.

Artiklen fortsætter under banneret

Via budgetloven lægger Folketinget det direkte politiske ansvar for nedskæringerne ud i kommunerne, og samtidig varmer Lars Løkke op til den kommende valgkamp med plakater, der lover et løft af de svageste elever, og Mette Frederiksen er fremme med budskabet om, at hun altid er på børnenes side. Og det på trods af at hverken Venstre eller Socialdemokratiet vil lade kommunerne bruge de +1,1 % ekstra på folkeskole og velfærd næste år, som ifølge de økonomiske beregninger svarer til en offentlig service i takt med resten af samfundet.

Det kalder på handling, og sammenfaldet mellem forhandlingen af årets kommunalaftale og det kommende folketingsvalg er perfekt. Ingen skal kunne blive valgt på løfter om velfærd – hvis de lige har stemt for nedskæringer i årets udgave af budgetloven. Det skal gøres fuldstændigt klart for alle politikere og de to statsministerkandidater i spidsen.

Danmarks Lærerforening er allerede med i mange forskellige initiativer, og i København er der demonstration mod budgetloven den 14. maj på Christiansborg Slotsplads. Jeg arbejder for, at alle medlemmer, kredse og hovedstyrelse gør brug af alt, hvad vi har lært om at skabe opbakning til forandring.

Del meget gerne dine initiativer og overvejelser med os andre her på bloggen.

Skrot budgetloven - 14.maj demonstration

Bondo: Offentlig service skal følge væksten i samfundet

KL: Der skal nogle flere penge på bordet til velfærd!

FH: Budgetloven betyder at borgerne går glip af velfærd


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ