Blog
5   18

For lidt nordisk sprog i skolen!

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I DRs fejring af Foreningen Nordens 100 årsdag indgik et interview med HM dronning Margrethe, som beklagede den udbredte brug af engelsk til kommunikation mellem nordiske unge. Og det gav klapsalver fra salen. Men....

Foreningen Norden blev fejret med et underholdningsprogram på DR3 mandag aften kl. 20.00. Og som dansklærer var det noget jeg ville se. Så kl. 20:00 åbnede jeg for programmet, der var annonceret således:

Dejlig er Norden

Kom med til en varm og underholdende aften, når DR K fejrer det nordiske fællesskab med et storslået gallashow i DRs koncertsal. Et show, der bugner af nordisk musik, litteratur, historie og humor i en fejring af vores fælles fortid, nutid - og fremtid. Showet sendes samtidigt i både Danmark, Sverige, Norge, Island og Danmark. Vært Tine Gøtzsche.

https://www.dr.dk/tv/se/dejlig-er-norden/dejlig-er-norden-2/dejlig-er-norden#!/

Artiklen fortsætter under banneret

Det blev et møde med nordiske kunstnere, med indslag om nordisk kultur, historie og identitet af vekslende kvalitet, men mestendels fremført i nordisk ånd og med gode intentioner.

Et af indslagene var et interview med dronning Margrethe, som beklagede den udbredte brug af engelsk til kommunikation mellem nordiske unge. Og det gav klapsalver fra salen. Men....

Alle de valgte kunstnere sang på engelsk!!!

Den danske journalist Thomas Skov, som er umådelig charmerende og ligefrem, henvendte sig på dansk. Han måtte forståeligt nok slå over i engelsk i et par finske indslag og i en samtale med en islandsk surfer. Men han måtte også ty til engelsk, da den svenske sanger Svea grinende knækkede sammen og tilstod, at hun ikke forstod noget af det, han sagde. Han slog over i engelsk, mens hun svarede på svensk.

Der var ingen sprogproblemer mellem Thomas Skov og de norske deltagere. Og Islands tidligere præsident, vidunderlige Vigdis Finnbogadóttir, samtalte selvfølgelig med ham på dansk!!

Udsendelsen markerede klart, hvem der i Norden forstår hinandens modersmål, og hvem der må ty til et fælles fremmedsprog. Måske var det på tide at skrive sig dronningens vurdering - ikke blot bag øret, men også - ind i de daglige arbejdsplaner på alle skolens klassetrin. 

Der er godt stof at hente her: http://foreningen-norden.dk/norden-i-skolen/ og her: http://atlantbib.org/

Når end ikke fejringen af Foreningen Nordens runde fødselsdag kan kaste en prioritering af de nordiske sprog af sig, så må man undre sig.

ps. Det ikke alene undrer, at Grønland blev forbigået; det smerter!!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.105 andre er allerede tilmeldt