Blog
0   7

Programmering i undervisningen, hvad kan de forskellige (kode)sprog bruges til?

Abonner på nyt om NemProgrammering.dk i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Skal du til at arbejde med programmering i undervisningen, så kan du med fordel læse dette indlæg og få inspiration til hvilke sprog i kan starte med at lære.

Programmering er overalt, det kan godt være vi ikke kan se det, men bag alt form for teknik er der typisk flere hundrede, ja måske tusinde, linjer kode.

Derfor giver det rigtig god mening, at eleverne allerede i folkeskolen stifter bekendtskab med programmering.

Men programmering er ikke bare ét sprog, der findes faktisk rigtig mange forskellige sprog, og der kommer hele tiden nye til. Programmeringssprogene minder heldigvis ret meget om hinanden, så når man har lært ét, så er det ret nemt at lære flere.

Alligevel vil vi i dette indlæg komme med vores bedste bud hvilke sprog man bør lære, og hvad de egentlig kan bruges til.

HTML og CSS

Internettet er noget vi alle bruge hver eneste dag, internettet består af kode, og det vi ser, når vi besøger f.eks. en hjemmeside er mere specifikt det vi kalder for HTML- og CSS-kode.

Prøv f.eks. at åbne en hjemmeside, højreklik med musen og tryk så ”vis kildetekst”, her vil du se alt den kode, som ligger bagved den givne hjemmeside.

Vil man forstå hvordan nettet hænger sammen og skabe grundlag for at lave layout og design til f.eks. hjemmeside, apps og meget andet, så er det HTML og CSS man skal lære. HTML er struktur og CSS er layout/design.

På danske HTML.dk har de to komplette guides til henholdsvis HTML og CSS, som er nogle rigtige gode udgangspunkter for at lære sproget. De har desuden en meget omfattende artikel der beskriver hvordan man laver sin egen hjemmeside, hvis man vil i gang med dette.

PHP

PHP er et sprog som typisk bruges samme med HTML og CSS. PHP er det man kalder et serverside language, hvilket betyder, at det afvikles på serveren inden det sendes til f.eks. en brugers browser.

PHP er et af de mest brugte serverside programmeringssprog derude, og det bruges blandt andet i populære CMS´er som f.eks. WordPress og Joomla. Sider som f.eks. billig-bredbånd.nu anvender f.eks. PHP til at lave dynamiske tider der indhenter bredbåndpriser alt efter hvilke krav brugeren vælger. Sådan funktionalitet ville ikke være mulig kun med HTML og CSS.

Med PHP vil man også lære grundlæggende programmeringsbegreber som f.eks. loops, if else statements, variabler og meget mere. Vil man arbejde med hjemmesider og samtidig lære grundlæggende programmering, så er PHP et godt sted at starte.

PHP kan desuden afvikles på ens egen computer, hvilket gør det nemt at komme i gang med.

Java

Java har længe været i top 5 over de meste populære programmeringssprog i verden og det er da også et sprog med bange år på bagen. Java bruges til blandt andet databaser og og udvikling af Android-apps.

Java er lidt sværere at komme i gang med, men får man det lært, så er døren også åbne til at lære mange andre sprog, som netop tager udgangspunkt i det objektorientrede Java.

Python

Python er et af de hurtigst voksende programmeringssprog, og det er med god grund. Det er et meget alsidigt sprog, som kan bruges til alt lige fra avanceret databehandling i Excel til programmering af neurale netværk (kunstig intelligens)

Scratch

Scratch er måske ikke et specielt anvendt programmeringssprog, men hvis man gerne vil starte med at få en grundlæggende forståelse for programmatiske principper og samtidig lave nogle sjove spil, så er Scratch ideelt.

Scratch er et sprog, som man kan bruge til at lære de mindste programmering, og det kan typisk læres af børn fra 10 år og op.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

It-netværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for it i folkeskolen. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.800 andre er allerede tilmeldt
Få meget mere om it

VIDSTE DU, at du lige nu er på Folkeskolens netværk om it i undervisningen??

Tilmeld dig og få en mail hver anden uge med det nyeste fra netværket.

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.