Madkundskab
0   1

Tid til at søge om plads på Madlejr

Flere elever får mulighed for at komme på Arla Fondens madlejr, når de åbner endnu en lejr i Sønderjylland. En af de madkundskabslærer, der har haft elever af sted, anbefaler andre at søge. Fristen er 1. maj.

1500 elever har siden 2014 hvert år været på Madlejr på Fyn. Nu åbner endnu en madlejrskole i Højer i Sønderjylland og dermed fordobles pladserne.

Josefine Jespersen er lærer og underviser i madkundskab på Højelse Skole i Lille Skensved ved Køge. Hun har tre gange søgt om at komme med på madlejr og har to gange haft klasser med til Fyn. Hun kan kun anbefale andre at søge om at få eleverne med på lejr.

"Det er et rigtig godt arrangement. Min leder synes, det er billigt at komme på lejrskole på den måde. Som faglærer synes jeg, det er godt, fordi det giver eleverne helt andre muligheder, end vi ellers kan gøre. Det er meget intenst og der er mange flere resurser, end vi har i hverdagen. Her er der et stort kølerum med råvarer, som eleverne kan vælge blandt. Sådan er det ikke på skolen", siger Josefine Jespersen.  

Læreren er lille hjælper

Artiklen fortsætter under banneret

Hun har prøvet at være af sted med en enkelt 6.-klasse, og sidste år var hun af sted med to 6.-klasser. Når man som lærer får en klasse med, forpligter man sig til at undervise eleverne emner om madlejren før, under og efter madlejren, fortæller hun.

"Man bliver lidt en lille hjælper til selve madguiden, som er underviseren, der står for det. Det gør, at man har meget mere overblik og tid til at se på, hvordan eleverne fungerer i køkkenet og fungerer socialt sammen. Man laver meget og hjælper meget, men man får også et helt andet forhold til eleverne, og nogle gange er man på bar bund ligesom eleverne", siger hun.  

 

Om Madlejr

Arla Fonden blev etableret i 2012 af Arla Foods, som hvert år donerer 10 millioner kroner til fonden. Arla Fonden driver Madlejr på Helnæs på Sydfyn og snart i Højer i Sønderjylland. Her er der fokus på madkultur og maddannelse for skoleelever fra 6. og 7. klasser fra hele landet. Siden åbningen i 2014 har godt 7.000 elever været en uge på Madlejr på Helnæs.

Madlejr er et nøje tilrettelagt forløb, der er bygget op over tre faser, hvor elever og lærere bliver involveret fra start til slut - med en helt særlig lejrskole som omdrejningspunktet. Før en MADlejr sættes emnerne mad, sundhed og natur på skoleskemaet. Under Madlejr arbejder eleverne med måltidet, råvarer, sundhed og bæredygtighed gennem en lang række forskellige aktiviteter. Og efter Madlejr skal klassen arbejde videre med temaerne, bl.a. via en udfordring, som de får med sig fra opholdet.

 

En form for efteruddannelse

På madlejr laver eleverne al maden selv og øver sig i alt fra at fillettere fisk til at smage maden til, samtidig med, at de har en uge med masser af hyggeligt samvær. Og Josefine Jespersen mener også, at det giver læreren meget at inspiration at deltage.  

"Man kommer ud af sin komfortzone, og man får inspiration fra undervinsingen. Det føles lidt som efteruddannelse, fordi det er nogle undervisere, som er ernærings- og sundhedsuddannede, som har mere viden om mad og sundhed og anden tilgang til det, end vi har. Det giver helt klart noget".

Når man kommer hjem fra madlejr skal man lave et forældrearrangement, hvor man giver det man har lært fra madlejr videre:

"Så spreder man viden om madspild og sund mad til forældrene, og måske er det også med til at børnene får mere at skulle have sagt i forhold til madlavning. Måske får de en ugentlig maddag, og det er rigtig fedt".

Josefine Jespersen har også et godt råd til lærere, der skal på Madlejr:

"Sæt dig godt ind i programmet. Eleverne kommer hele tiden og spørger, hvad skal vi nu? Og sæt dig ind i undervisningsmaterialet. Lige meget om man står for undervisningen eller ej, er det godt at være sat godt ind i det. Det hele findes på deres hjemmeside", siger hun og fortæller, at man som lærer skal være klar til at være på på en anden måde, end i skolekøkkenet: "Der er knald på. Det er fra morgen til aften. Når madguiderne har pause, så har vi opsyn med eleverne. Der var lagt flere pauser ind denne gang. Men man er godt brugt, når man kommer hjem".


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.333 andre er allerede tilmeldt