Blog
3   6

At vælge den rigtige uddannelses-sti.

Abonner på nyt om Folkeskolens håndværk og design-rådgiver i dit personlige nyhedsbrev.


De unge bliver pacet igang med en ungdomsuddannelse. Fordi de skal derud, i samfundets hamsterhjul.

Privatfoto af sti i Skælskør Lystskov.

 

Artiklen fortsætter under banneret

DM i skills er vel overstået. Det var et fantastisk arrangement, hvor alle besøgende virkelig fik syn for uddannelses-sagen. 300 elever deltog i 42 forskellige fag. Intet mindre 51.500 besøgte.

Som praktisk lærer er jeg glad for en begivenhed som DM i skills. Jeg er glad for at de praktiske uddannelser får spotlyset, om end det er for en stund.

For det er for en stund. Der er stadig markant flere unge, der vælger en gymnasial ungdomsuddannelse, end en erhvervsuddannelse. Og jeg tror jeg kender grunden. Eller en af dem, ihvertfald.

Min sti.

Da jeg gik i 8. eller 9. vidste jeg ikke hvad jeg ville lave efter skolen. Faktisk lavede jeg slet ikke noget skolerelateret, end en beklædningsfagskole, efter folkeskolen. Først da jeg var 20, søgte jeg ind på HF. Fordi jeg havde lyttet til nogle kloge voksne, der sagde, at det var godt “at have nået at falde tilbage på” Det gav mening, men jeg brugte det ikke til noget. Før jeg blev 29. Hvor jeg havde fundet ud af hvad jeg ville. Jeg havde fundet min sti.

At finde sin sti tager tid. Det kræver mod. Det kræver tålmodighed. Det kræver at man prøver sig selv af.

Fra folkeskolen til HF og fra HF til den videregående uddannelse arbejdede jeg med mange forskellige ting. Arbejdede som tjener hjemme og i udlandet. På mange tidspunkter af døgnet. Som pædagogmedhjælper. Som lærervikar. Arbejdede endda som arbejdskvinde i forskellige virksomheder. Var selvstændig i et par år. Brugte mig selv. Mine hænder og mit hoved. Sammen. Jeg havde ikke en plan. Men den usynlige plan var, at jeg prøvede mig selv af. Ubevidst prøvede jeg at finde frem til det jeg kunne lide. Det jeg var god til. Min sti.

Da min mor gjorde mig opmærksom på Den skolebaserede Læreruddannelse, begyndte stien at tage form. Jeg havde erfaring med børn og unge mennesker. Var også god til det. Jeg søgte ind, fordi den skolebaserede læreruddannelse er praksis og studie smeltet til et. Jeg er praktiker. Det gav mening. Da jeg var 29, fandt jeg min snit. Gik jeg igang med min videregående uddannelse og var uddannet i en alder af 33.

Flertallet vælger gymnasiet.

Og her vender jeg tilbage til grunden til, hvorfor flere unge vælger en gymnasial ungdomsuddannelse. Fordi de ganske enkelt ikke er klar til at vælge. Mange vælger gymnasiet fordi de tror, at det giver dem 3 års uddannelsestænkepause. Med en erhvervsuddannelse føler de unge, at de vælger for good. Selvom det ikke er rigtigt.

Uanset hvad, ville sådan ønske, at nutidens unge mennesker havde samme muligheder som mig, for at vente med at vælge uddannelse. At UU vejledere og lærere og politikere ikke pacede dem ud i samfundets hamsterhjul. At de havde mulighed for at prøve sig selv af. Fandt hvad de var gode til. Hvad de trivedes i.

Hvis det skete, tror jeg langt færre unge var stressede.

Nogle kalder det sabbatår. Nogle vil kalde det spild af tid. Jeg kalder det velfærd. Det er velfærd, når vores fælles fremtid tager sig tid. Tid til at finde deres snoede sti. Og derefter vælger uddannelse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
4.194 andre er allerede tilmeldt

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
100 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.362 andre er allerede tilmeldt
Vind et hotelophold

5500_hotel _sixtus _middelfart _2017

Nu er sommeren rigtig tæt på, og det er derfor blevet finaletid i Folkeskolens sommerkonkurrence. Du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller inkl. middag og vin til en værdi af 7.500 kr. Deltag ved at følge linket: 

 Tricks